19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει- 2,4 φορές υψηλότερος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Με σημαντική αύξηση των επαναμολύνσεων από κορωνοϊό σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα, έχει συνδεθεί η παραλλαγή Όμικρον τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την πρώτη λεπτομερή μελέτη για το μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

 «Η ανάλυση των δεδομένων από τη Νότια Αφρική υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με τις (παραλλαγές) Βήτα και Δέλτα, η παραλλαγή Όμικρον του Sars-Cov-2 φέρει σημαντικά επίπεδα αποφυγής της ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση», κατέληξαν νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD).

Οι υψηλότερες επαναλοιμώξεις που εντοπίστηκαν πρόσφατα ήταν «σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική», πρόσθεσαν.

Η μελέτη δεν εξέτασε τις επιδράσεις της Όμικρον στην επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία ούτε εξέτασε εάν τα κρούσματα που είχαν επαναμολυνθεί ήταν πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

Τα ευρήματα της μελέτης θα προκαλέσουν ανησυχία στους ειδικούς υγείας που παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με την Όμικρον, εν μέσω φόβου ότι η ασυνήθιστη γενετική της σύνθεση θα μπορούσε να της επιτρέψει να αποφύγει την ανοσολογική προστασία από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Η μελέτη εξέτασε άτομα που μολύνθηκαν για πρώτη φορά τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Έπειτα σύγκρινε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με επακόλουθα κύματα διαφορετικών παραλλαγών.

Ενώ τα κύματα που τροφοδότησαν η Βήτα και η Δέλτα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον ήταν 2,4 φορές υψηλότερος, κατέληξαν οι επιστήμονες. Η προηγούμενη μόλυνση είχε εκτιμηθεί αρχικά  ότι παρείχε τουλάχιστον 80% μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αυτό υποδηλώνει ότι «το πλεονέκτημα επιλογής της Όμικρον οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην αυξημένη ικανότητα να μολύνει άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν», πρόσθεσαν.

«Παραμένουν επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το εάν η Όμικρον είναι επίσης σε θέση να αποφύγει την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία και τις πιθανές επιπτώσεις της μειωμένης ανοσίας στην προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο», ανέφερε η μελέτη.

naftemporiki.gr με πληροοφορίες από Financial Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό