32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Μισαλλόδοξο κήρυγμα Ερντογάν για Άλωση και Αγιά Σοφιά

Ειδήσεις Ελλάδα

Φανατικές και μισαλλόδοξες αναφορές για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επεφύλαττε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος ενώ και αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε: «Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ. του Μωάμεθ) του Πορθητή».

Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη Άλωση λέγοντας: «Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ‘κατοχή’, που γράφουν στους τοίχους ότι ‘η καταπίεση άρχισε το 1453’, δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση».

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους μας για την “Κόκκινη Μηλιά”. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σημαίνει μετατροπή της σκοτεινής μοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σημαίνει να φέρεις ευημερία, να κάνεις ευημερούσα όχι μόνο τη γη και τις πόλεις αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές».

Η «διαθήκη του Πορθητή»

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην επέτειο της ‘Αλωσης της Πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Εμείς δεν είδαμε την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη ανάμεσα σε άλλες. Μας την κληροδότησαν οι στρατιώτες του ευλογημένου εκείνου στρατού. Προσέχουμε την Κωνσταντινούπολη ως κόρην οφθαλμού. Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη του Πορθητή. Αφήνουμε τη σφραγίδα μας με τα έργα και τις υπηρεσίες μας. Θεού θέλοντος θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάττουμε και να ομορφαίνουμε την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη».

Son dönemde eş dost ve hısım atamalarıyla birlikte maalesef belediye imkânlarının kişisel amaçlar için kullanıldığını üzülerek görüyoruz.

Bir kısmı yakın zamanda medyaya da yansıyan bu hadiseler milletin kamu kurumlarına ve siyasetçilere olan güvenini de derinden sarsmaktadır. pic.twitter.com/DbiI1sAsN5

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 28, 2024

Νωρίτερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε μήνυμα του Ερντογάν για την 571 επέτειο της ‘Αλωσης, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι «η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και των ηρωικών στρατιωτών του, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μας εμπνέει σήμερα για την επίτευξη του στόχου του Αιώνα της Τουρκίας».

«Μετά την κατάκτηση, η οποία επέτρεψε στο αγαπημένο μας έθνος να ριζώσει σε μια ήπειρο με τη στρατιωτική ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του ηρωικού στρατού μας, η Κωνσταντινούπολη κατέστη ένα κέντρο όπου ζούσαν μαζί διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί χάρη στην ανοχή και τη δίκαιη διοίκηση του μεγάλου πολιτικού άνδρα Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή» κατέληξε. μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό