26.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μικρότερες οι συνέπειες για την Ελλάδα από μια πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο «βλέπει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη ότι το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης ίσως είναι πρόφαση για το Κρεμλίνο ώστε να μην ενεργοποιήσει ξανά τις ροές προς τη Γερμανία. 

Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο αφορά τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Εφόσον ισχύσει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «η Ελλάδα θα έχει μικρότερη συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το όποιο δημοσιονομικό κενό της χώρας θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό».. «Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητα θα είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες.

«Η ύφεση μειώνει τις τιμές των καυσίμων.  Η πτώση των τιμών στα καύσιμα έχει μία καθυστέρηση. Το αέριο και όχι τα καύσιμα θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Από αυτό θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσία, με το ελληνικό σχέδιο να βασίζεται στα εξής: 

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel. Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό