19.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μια ξεχωριστή χορική ρετροσπεκτίβα ή όταν η Björk συνάντησε την Α.Ι.!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τραγουδίστρια, συνθέτης, μουσική παραγωγός (και όχι μόνο) από την Ισλανδία Björk άνοιξε τα αρχεία της, ώστε να ξαναδουλέψει διάφορες συνθέσεις χορωδίας τις οποίες δημιούργησε κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Ο στόχος; Να τις ενσωματώσει σε ένα έργο σύγχρονης τέχνης, με τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε συνεργασία με το design ξενοδοχείο Sister City στη Νέα Υόρκη και την Microsoft λοιπόν, δημιουργήθηκε το Kórsafn ( στα Ισλανδικά “kór” σημαίνει “χορικά” και “safn” “αρχεία”)– μια μουσική σύνθεση με κινητήρια δύναμη την Τεχνητή νοημοσύνη (A.I.). 

Η Björk δήλωσε σχετικά: “Ένα κτίριο στο κέντρο του Μανχάταν μου πρότεινε το χέρι του για να χορέψουμε ένα τανγκό Τεχνητής νοημοσύνης και ανυπομονώ με περιέργεια να δω τα αποτελέσματα. Τους πρόσφερα τα χορικά αρχεία μου, που τα συνέθεσα κατα την διάρκεια 17 ετών και τα οποία θα επιπλεύσουν μέσα από το φλιπεράκι της τεχνητής νοημοσύνης και το πλέγμα (που δημιουργείται από τις κινήσεις) των μεταναστευτικών πτηνών, των σύννεφων, αεροπλάνων και αυτού του πληθωρικού πράγματος που λέγεται βαρόμετρο! Η κοιλάδα του ποταμού Hudson είναι ένα από τα δέλτα με την μεγαλύτερη κίνηση πτηνών στον πλανήτη, όπως γνωρίζω από προσωπική μου εμπειρία. Ελπίζω να το απολαύσετε! Με θερμούς χαιρετισμους, björk”.

Μπαίνοντας στο Sister City στη Νέα Υόρκη ο πελάτης του ξενοδοχείου βίωνε μια μοναδική μουσική εμπειρία: κομμάτια από ανασυνδυασμένες συνθέσεις της Björk, τα οποία αναδιοργανώνονται καθημερινά για να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούριο μουσικό “τοπίο”. Αυτό το ιδιαίτερο πείραμα τέχνης όμως δεν είναι στατικό, καθώς χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, πέρα από τους συνδυασμούς χορικής μουσικής στο lobby του ξενοδοχείου προβάλλονται και εικόνες που προέρχονται in real time από μια κάμερα που βρίσκεται τοποθετημένη στην ταράτσα του κτιρίου.

Οι σχεδιαστές της εφαρμογής εκμεταλλεύτηκαν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να αναγνωρίζει αντικείμενα και να εντοπίζει κινήσεις, ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία της φύσης από την περιοχή γύρω από το ξενοδοχεία, ως “οδηγούς” για την ανασύνθεση των μουσικών δημιουργιών της Ισλανδής τραγουδίστριας. Έτσι, επι της ουσίας, ένας επισκέπτης του Sister City, μπορεί να μην ακούσει ποτέ την ίδια μουσική 2 ημέρες συνεχόμενες, καθώς τα στοιχεία που κάνουν prompt την ΑΙ να συνθέσει ένα νέο κομμάτι (οι κινήσεις των μεταναστευτικών πτηνών που συχνάζουν στην περιοχή του ποταμού Hudson, η κίνηση των νεφών στην περιοχή, το είδος/ η πυκνότητα και τυπολογία τους) δεν είναι ποτέ ίδια! Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη της εφαρμογής μαθαίνει να αναγνωρίζει καινούρια αντικείμενα και μοτίβα/ κινήσεις, οι συνθέσεις που παράγει εξελίσσονται παράλληλα, αποκτώντας αυξημένη περιπλοκότητα και βάθος.

Προ πανδημίας μπαίνοντας στο site του ξενοδοχείου μπορούσε ο επισκέπτης να ακούσει live τη “σύνθεση της ημέρας”. Δυστυχώς το ξενοδοχείο είναι επί του παρόντος κλειστό, αλλά μπορείτε να ακούσετε μια σύντομη επιλογή συνθέσεων της συνεργασίας Björk και AI στο παρακάτω …

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό