20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια νέα ομάδα αίματος που σώζει έμβρυα κατά την εγκυμοσύνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και Μεταμόσχευσης της Βρετανίας (Nhsbt) ανακάλυψαν μια νέα ομάδα αίματος: Ονομάζεται «Er» και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, ειδικά για το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Blood, συντονίστηκε από τη Νικόλ Θόρντον του National Health Service Blood and Transplant (NHSBT). 

Στην πραγματικότητα αυτή η ομάδα αίματος είχε εντοπιστεί ήδη πριν από 40 χρόνια. Το αντιγόνο Er αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1982. Στη συνέχεια, το 1988 ανακαλύφθηκε η έκδοση Erb. Αυτό το αντιγόνο μπορεί να είναι η αιτία πολλών προβλημάτων. Όταν ένα αντιγόνο δεν αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ως δικό του, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και στέλνει αντισώματα για να καταστρέψει τα κύτταρα που περιέχουν το αντιγόνο.

Η καινοτομία της νέας μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι βρέθηκαν δύο νέα αντιγόνα αυτής της ομάδας, που σχετίζονται με μια σοβαρή αιμολυτική νόσο των εμβρύων και μπορεί να επιτρέψουν στους γιατρούς να εντοπίσουν τους κινδύνους και για τις έγκυες γυναίκες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ιστοί του εμβρύου να αναγνωρίζονται ως ξένοι και για το λόγο αυτό να προσβάλλονται, με κίνδυνο εκδήλωσης ασθένειας -ακόμη και σοβαρής- για το αγέννητο παιδί. Ο εντοπισμός αυτού του νέου αντιγόνου θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να αποτρέψουν ή να  αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τέτοια προβλήματα

Οι ομάδες αίματος

Οι ομάδες αίματος χωρίζονται σε τέσσερις μακρο-ομάδες: Α, Β, 0 και ΑΒ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ομαδοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων με βάση τις διαφορές στα σάκχαρα ή τις πρωτεΐνες που καλύπτουν την επιφάνειά τους ή τα αντιγόνα. Συνολικά, η ταξινόμηση περιλαμβάνει 43 διαφορετικά ομαδικά συστήματα σε ανθρώπους.

Με την ανακάλυψη της νέας ομάδας αίματος, είναι δυνατή η καλύτερη διάγνωση ορισμένων πιθανών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ασυμβατότητας μεταξύ εγκύων μητέρων και παιδιών. Η διαφορετική ομάδα αίματος, στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στα αταίριαστα κύτταρα, όταν επισημαίνεται μια ασυμβατότητα μεταξύ των ομάδων.

Η βρετανική μελέτη ξεκίνησε μετά το θάνατο δύο νεογνών και αφορούσε τα συστήματα ομάδων αίματος και τον παράγοντα Rh- ένα αντιγόνο που δεν έχουν όλοι. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα να τα γνωρίζουν οι γιατροί σε περίπτωση μετάγγισης αίματος , αλλά η μεγάλη ποικιλία αντιγόνων περιπλέκει την κατάσταση. Στη μελέτη συμμετείχαν 13 ασθενείς με ύποπτα αντιγόνα, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν πέντε παραλλαγές. Όχι μόνο τα ήδη γνωστά Era, Erb και Er3, αλλά και τα αδημοσίευτα Er4 και Er5 .Έτσι αναγνωρίστηκε το γονίδιο για την κωδικοποίηση πρωτεϊνών στην κυτταρική επιφάνεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό