13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια νέα εποχή για την Κεντροαριστερά

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τα δημοσκοπικά των ημερών γεννώνται ερωτηματικά. Εκεί που οι μετρήσεις μας ενημέρωναν ότι οι διαφορές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τριγυρίζουν στις 5 με 6 μονάδες, ξαφνικά στην κάλπη γίνονται 20. Εκεί που όλοι προέβλεπαν ότι η Σκύλλα και η Χάρυβδη του διπόλου θα «κατάπινε» το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατάρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα τύμπανα του εσωκομματικού πολέμου προοιωνίζουν αιματοχυσίες. Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη εξουσίας, παντός καιρού, αναδύεται από τη ζώνη του λυκόφωτος και προσβλέπει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Το έγραφα παλιά, αλλά και ο ίδιος δεν το πολυπίστευα. Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και όλα είναι δυνατά. Μπορεί η ΝΔ να θριαμβολογεί δικαίως, διότι ούτε η ίδια πίστευε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Πάμε σε παράταση. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να γίνει σοβαρή και πειστική αξιωματική αντιπολίτευση. Να αντιπαλέψει με καθαρό πολιτικό λόγο και προτάσεις τη ΝΔ, στο επίπεδο των ιδεών και μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, που θα εξυπηρετεί το μέγα πλήθος του πληθυσμού μας και όχι τους ολίγους, που γεύονται τα αγαθά της εξουσίας πολιτικής και οικονομικής. Στην παράταση αυτής της εκλογικής μάχης φαίνεται ο Δαβίδ να μάχεται με το Γολιάθ. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί διαχρονικά τα έργα και τις ημέρες, τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατικής παράταξης από τον Βενιζέλο έως σήμερα.

Σε αυτή την αναμέτρηση 25 Ιούνη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη να κερδίσει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σάλπισμα αυτής της αναμέτρησης οφείλει να δώσει η ηγεσία της παράταξης. Πρώτα η πατρίδα, η παράταξη, ο πολίτης. Mεγάλο μέρος του λαού μας αγκομαχάει σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Κάθε εκλογική αναμέτρηση διαμορφώνει το δικό της πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο καλείται ο κάθε πολίτης να επιλέξει την αυριανή εξουσία διακυβέρνησης.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ έχει το μομέντουμ. Ιστορική ευκαιρία να κατακτήσει τη θέση του βασικού εκφραστή της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Φαίνεται το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής να μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Είναι πολύ «σκληρό για να πεθάνει». Καιρός να διαγνώσει και να εκφράσει σωστά τα συναισθήματα του δημοκρατικού κόσμου. Όλοι μαζί να διαψεύσουν τις δημοσκοπικές μετρήσεις, ότι το ΠΑΣΟΚ στην παράταση μπορούν να το γονατίσουν, και με ελπίδες να διεκδικήσει και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ήλιος που ανατέλλει φαίνεται να φωτίζει μια νέα εποχή για την κεντροαριστερά και τη δημοκρατική παράταξη. Αν κανείς στήσει αυτί θα ακούσει το βουητό ενός ανέμου αισιοδοξίας για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως βασικού φορέα έκφρασης της κεντροαριστεράς. Ο άνεμος της ελπίδας φυσάει παντού και συγκινεί τα πλήθη, το εκλογικό σώμα. Φαίνεται με την ταχύτητα των εξελίξεων και των αλλαγών στο ψηφιακό κόσμο οι δημοσκοπήσεις κατά «συνήθεια» πέφτουν έξω για τα ακριβή μεγέθη. Αλλά για να μην τις αδικούμε προβλέπουν τις τάσεις, τα ρεύματα στο εκλογικό σώμα. Τα συναισθήματα όμως δεν μπορούν να τα «κουμαντάρουν». Αγκομαχητά και αναστεναγμοί ακούγονται στο εκλογικό σώμα. Κι όμως, το παράδοξο, στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, είναι ότι ενώ βασιλεύει ο φόβος και η οργή για το πρωτοφανές κλίμα ακρίβειας και τα κοινωνικά προβλήματα, να ψηφίζει ΝΔ.

Παράδοξο επίσης, παρά το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τράπεζες, ΕΦΚΑ, οι πολίτες έστρεψαν το βλέμμα, στην πρώτη κάλπη προς τη δεξιά, το εκλογικό παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Στην παράταση των εκλογών το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη για την κεντροαριστερά, αρκεί να το πιστέψει.

Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό