18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μια ημερομηνία, δύο απώλειες για την οικογένεια της ΑΕΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια. Μπορεί ακόμα και να γραφτεί στην ιστορία μία ημερομηνία, επειδή έτυχε να φύγουν από τη ζωή (με μερικά χρόνια διαφορά) δύο παλιοί φίλοι και συνοδοιπόροι, μέλη της ίδιας «οικογένειας»!

Η 10η Ιουνίου είναι μια τέτοια μέρα. Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο 59χρονος Παναγιώτης Βεντούρης, ενώ το 2009, επτά χρόνια μετά δηλαδή, η ΑΕΚ αποχαιρέτησε έναν ακόμα μεγάλο, τον Στέλιο Σκευφύλακα. Στα 70 του χρόνια και νικημένο από τον καρκίνο.

Τεράστιες μορφές της ιστορίας της ΑΕΚ και ο ένας και ο άλλος. Συμπορεύθηκαν μαζί από το 1966 και μετά και αποχώρησαν την ίδια εποχή, στο τέλος της σεζόν 1971-72, έχοντας πανηγυρίσει μαζί τα πρωταθλήματα του 1968 και του 1971.

Ο Στέλιος Σκευοφύλαξ πήγε στην ΑΕΚ το 1961, στα 22, του χρόνια από τον γειτονικό ΑΟ Ελευθερούπολης της Νέας Ιωνίας. Για 11 χρόνια ήταν ένας από τους κορυφαίους μέσους του πρωταθλήματος και στο τέλος της καριέρας του είχε «γράψει» 308 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, επίδοση που τον κρατάει ακόμα και σήμερα στην 4η θέση του πίνακα των συμμετοχών της ΑΕΚ (πίσω από τους Παπαϊωάννου, Μανωλά και Σαβέβσκι) στην Α’ Εθνική.

Σύμφωνα με το «προφίλ» του στην επίσημη έκδοση της ιστορίας της ΑΕΚ, ο Στέλιος Σκευοφύλαξ ήταν «το “μηχανάκι” της ομάδας, με διορατικότητα και ποδοσφαιρική ευφυΐα». Ξεχώριζε με την απόδοση του στα μεγάλα ματς, ενώ ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πορεία που έκανε η ΑΕΚ την περίοδο 1968-69 μέχρι τους “8” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αγωνίστηκε 11 φορές με την Εθνική Ανδρών.

Στα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ΑΕΚ και με αυτή του την ιδιότητα είχε εμφανιστεί απρόσμενα στην κοπή της πίτας του συνδέσμου το 2009. Με εμφανή στην εικόνα του τα σημάδια της ασθένειας, ευχήθηκε στους παρισταμένους «υγεία, υγεία, υγεία» και έκοψε την πίτα μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Πέντε μήνες μετά, έφυγε για πάντα…

Ο Παναγιώτης (ή Τάκης) Βεντούρης είχε περιπέτειες με την υγεία του από πολύ νεότερος. Ταλαιπωρήθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του και «έφυγε» το 2002. Ήταν ένας μέσος που είχε αναδειχθεί στον Φωστήρα και που το 1965, στα 22 του, ήρθε στην ΑΕΚ. Λόγω, όμως, της καθυστέρησης από πλευράς ΑΕΚ της εξεύρεσης εργασίας για τον παίκτη, αυτός προτίμησε να πάει να παίξει για ένα χρόνο στο εκτός ΦΙΦΑ επαγγελματικό πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής –όπου ήδη βρίσκονταν αρκετοί Ελληνες ποδοσφαιριστές- και επέστρεψε το 1966, όταν πια η διοίκηση της ΑΕΚ τον έβαλε σε δουλειά.

Από εκεί μετά, άρχισε μια λαμπρή καριέρα. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος και διακρινόταν για την άριστη τεχνική του και για τα δυνατά του σουτ. Με την ΑΕΚ είχε 143 συμμετοχές και 35 γκολ στην Α’ Εθνική, ενώ επαιξε μόνο δύο φορές με την Εθνική Ανδρών, αφού στα χρόνια εκείνα τα ελληνικά γήπεδα ήταν γεμάτα ταλέντο και είχε «μπροστά» του μεγάλους ποδοσφαιριστές. Ηταν και αυτός εκ των πρωταγωνιστών της πορείας της ΑΕΚ στο Κύπελλο. Πρωταθλητριών 1969.

Και η τραγική ειρωνεία: η φωτογραφία που δημοσιεύουμε και στην οποία εικονίζεται αριστερά ο Παναγιώτης Βεντούρης και δεξιά ο Στέλιος Σκευοφύλαξ, είναι από έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό που αναφέρουμε πιο κάτω. Ηταν 10 Ιουνίου του 1967!

Στις 10 Ιουνίου

10/6/62 ΑΕΚ-Προοδευτική 1-1 (Α’ Εθνική)

10/6/67 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ είχε αρχίσει αντεπίθεση στις αρχές του β΄γύρου με την επάνοδο Τσάκναντι, αλλά η ισοπαλία της προτελευταίας αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη έδωσε τον τίτλο στον Ολυμπιακό)

10/6/81 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας– επαναληπτικός ημιτελικός με την τιμωρημένη ΑΕΚ τυπικά γηπεδούχο στη Χαλκίδα και με τους μισούς βασικούς στην εξέδρα λόγω τραυματισμών και τιμωριών)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό