24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια «ηλεκτρισμένη» Πρωτομαγιά (VIDEO) – 01/05 08:45 : aek365

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενας από τους πιο επεισοδιακούς αγώνες της δεκαετίας του ’70 ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια την Πρωτομαγιά του 1977. Η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 και η λήξη του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ να διαμαρτύρεται για το γκολ του Τάκη Νικολούδη (αδίκως) αλλά και για ένα γκολ του Σταύρου Σαράφη (δικαίως). Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, είχε κάνει ένσταση μετά τον αγώνα, ενώ είχε ακολουθήσει όλο αυτό το σκηνικό… κατατρεγμού.

Το μοναδικό γκολ σημειώθηκε στο 12′ με απευθείας φάουλ του Νικολούδη, στη στιγμή που ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Μηλίνης τοποθετούσε το τείχος. Παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει παράγγελμα για την εκτέλεση, ο Τσουκαλαδέλης έκανε ένα νεύμα στον Νικολούδη να εκτελέσει, όμως και πάλι οι παίκτες του ΠΑΟΚ… αγρόν ηγόραζαν.

Ο Νικολούδης σκόραρε και ακολούθησαν διαμαρτυρίες των παικτών του ΠΑΟΚ, στις οποίες θα έπρεπε να έχουν αποβληθεί… οι μισοί -ειδικά ο θηριώδης Αρίσταρχος Φουντουκίδης που συνέχισε να προκαλεί, κτυπώντας εν ψυχρώ τον Μαύρο στο 17′ και τον Νικολούδη στο 81′. Αποβολή ήρθε τελικά για τον Δαμανάκη στο 44′, αλλά με δεύτερη κίτρινη, φουντώνοντας έτσι το αίσθημα αδικίας στους Θεσσαλονικείς που είχαν στο μεταξύ και δύο δοκάρια με τους Αποστολίδη, Κούδα.

Εκεί που είχε δίκιο ο ΠΑΟΚ, ήταν στη φάση του γκολ που του ακυρώθηκε στο 56′. Ο Σαράφης δεν ήταν οφσάιντ τη στιγμή που του έκανε την μπαλιά ο Κούδας, όμως ήταν εκτεθειμένος όταν δέχθηκε την μπάλα και αυτό ξεγέλασε τον επόπτη Σταθογιάννη που υπέδειξε λανθασμένα οφσάιντ.

Σε μια εποχή που διεκδικούσαν τον τίτλο τέσσερις ομάδες, αυτό το ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής (έξι πριν το τέλος) ήταν πολύ κρίσιμοι. Στο τέλος των αγώνων, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν από 44, 44, 42 και 41 βαθμούς αντίστοιχα και με αυτή τη σειρά τερμάτισαν τελικά. Και μάλιστα διατήρησαν ως το τέλος αυτή τη διαφορά των τριών βαθμών από την πρώτη ως την τέταρτη θέση. Μιλάμε ίσως για το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Τόσκας, Λ. Παπαδόπουλος, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (65′ Ζαρζόπουλος) Μαύρος (61′ Τσάμης)

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε από τον συγκεκριμένο αγώνα, ο Γιώργος Δέδες απειλεί την εστία του Μλάντεν Φορτούλα.

Την 1η Μαϊου1/5/32 Ηρακλής-ΑΕΚ 5-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας -ένα χρόνο μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον Ηρακλή με 8-1, νέα συντριβή στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θα χάσει από τον συγκεκριμένο αντίπαλο στην έδρα του για τα επόμενα 30 χρόνια!)

1/5/35 ΑΕΚ-Απόλλων 2-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας -νίκη με ανατροπή από τα γκολ των Λουτσίδη και Μούγγρα)

1/5/38 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο Πάσχα -Η μοιραία Κυριακή του Λύσσανδρου Δικαιόπουλου)

1/5/60 ΑΕΚ-Παναιγιάλειος 4-0 (Α’ Εθνική)

1/5/66 ΑΕΚ-Πανιώνιος 5-1 (Α’ Εθνική -ντεμπούτο μιας μεγάλης καριέρας για τον νεαρό Νίκο Σταθόπουλο που πέτυχε και το πρώτο γκολ, αν και ο πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν και πάλι ο Μίμης Παπαϊωάννου με χατ-τρικ)

1/5/83 AEK-ΠΑΟΚ 1-3 (Α’ Εθνική -στο γήπεδο τη Κορίνθου η τιμωρημένη ΑΕΚ υπέστη τρίτη ήττα στη σειρά, αν και είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με αυτογκόλ του Πέλλιου)

1/5/88 Εθνικός-AEK 0-3 (Α’ Εθνική)

1/5/04 Skoda Ξάνθη-ΑΕΚ 1-2 (Α’ Εθνική)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό