18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στο CNN: Fake news και γελοίες κατηγορίες από την Τουρκία στο μεταναστευτικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο

Για συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων, και για παράλογες κατηγορίες στο μεταναστευτικό, κατηγόρησε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα με θύματα μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα σε δύο ναυάγια, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει ιστορικό εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως παράλογο και αντιστροφή της πραγματικότητας. Το 2020 στον Έβρο o κ. Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, αλλά όποτε υπάρξει κάποιος άνθρωπος που πρέπει να διασωθεί στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Πρέπει να κάτσουμε με την Τουρκία ως πολιτισμένοι γείτονες και να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, ήμουν ο πρώτος που είπα ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό.  

Κάνοντας λόγο για κρεσέντο τουρκικής ρητορικής τους τελευταίους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο ως γείτονες, τόνισε. 

Πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα, σημείωσε με νόημα για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά τηςΜόσχας που δρομολογεί η Ευρώπη.

«Τα μέτρα που θα πάρει η ΕΕ πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τον Πούτιν»

Ερωτηθείς εξάλλου για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια. 

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο. 

Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας χρειαζόμαστε όλες τις χώρες. Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκαθάρισε. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποτύχει.

Το κόστος του αεριού ειδικά εκτοξεύθηκε, ωστόσο, ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή, και κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης με επιδότηση της τιμής του ρεύματος και του αερίου. Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση, με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης αποσαφήνισε. Η ΕΕ, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο  κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να αυξάνεται είπε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό