24 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: Στην κοινοβουλευτική ομάδα με πίεση από τα δεξιά και αγωνία για Καραμανλή – Σαμαρά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στο βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας με στόχο να διαλύσει τα σύννεφα στον εσωκομματικό ορίζοντα αλλά και να μετρήσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της…εσωτερικής έρευνας προθέσεων από συνεργάτες του που θέλουν την πρώτη συνεδρίαση να μην είναι τελείως αναίμακτη αλλά να αποτελεί ένα ελεγχόμενο crash-test.

Ο ελέφαντας πάντως στην αίθουσα της ολομέλειας θα είναι: ο απόντας από το κομματικό ραντεβού Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής που θα ακούσουν από απόσταση τα μηνύματα του Πρωθυπουργού ο οποίος επίσης δεν φαίνεται – εκτός απροόπτου- ότι θα επιλέξει ένα από τα καθίσματα στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου για να ακούσει τις απαντήσεις των δυο πρώην στην αποτίμηση που θα γίνει για την κάλπη της 9ης Ιουνίου αλλά και για τη σταθερή θέση που θα επαναλάβει προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι «οι νίκες για την παράταξη ήρθαν με τη διεύρυνση» καθώς επίσης ότι η πορεία της δυναμικής επανεκκίνησης θα είναι «…Χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, αλλά με κατεύθυνση μόνο μπροστά».

Ομιλία Μητσοτάκη στην Κ.Ο. με το βλέμμα στην κοινή εμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά / Φωτ. Αρχείου Eurokinissi

Είναι σαφές ότι θα ζυγιστούν οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών οι οποίοι σε διψήφιο αριθμό κατά το τελετουργικό που εφαρμόζεται στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχουν ζητήσει να πάρουν το λόγο. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία με τις τοποθετήσεις τους θα έχουν ένα στίγμα ταυτισμένο με όσα πρόκειται να ειπωθούν και στις ομιλίες των δυο πρώην Πρωθυπουργών οι απόψεις των οποίων για σειρά θεμάτων που αφορούν τη φυσιογνωμία της παράταξης είναι γνωστές και εκφρασμένες δημόσια… 

Η «πολυφόρετη» διεύρυνση και o «λαγός» των βουλευτών, Κυρανάκης

Ειδικά για τη στρατηγική της διεύρυνσης και την ανάγκη να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία έναν πιο δεξιόστροφο προσανατολισμό κατά το δόγμα Σαμαρά «Δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά». Μια άποψη που συνδέεται ευθέως και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει πρόωρα κατά το Μέγαρο Μαξίμου και αφορά στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Άλλωστε πυκνώνουν οι δημόσιες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει τη σκυτάλη σε μια προσωπικότητα από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα μιλώντας στο Action24, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφτιαξε το πορτρέτο των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι «Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν», προσθέτοντας με νόημα ότι απέδειξαν στην πράξη «όταν είχαν κυβερνήσει ότι μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα εθνικούς από κομματικούς σκοπούς».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «φωτογράφισε» Καραμανλή ή Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας / Φωτ. Αρχείου Eurokinissi

Ίσως πιο ανησυχητική για την ηγετική ομάδα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι η επιλογή που ενδεχομένως να κάνει μια μικρή μερίδα βουλευτών να εκφράσει την άποψη της απέχοντας από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδα. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της πρώτης συνάντησης μετά την πύρρειο νίκη στις ευρωεκλογές είναι το restart στην κυβέρνηση να στηριχθεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα η οποία όπως αναμένεται να επισημάνει ο Πρωθυπουργός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του «Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη – Μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις» που ζήτησε από τους υπουργούς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα στρέψει τους προβολείς και στις άμεσες προτεραιότητες του προσεχούς διαστήματος που σε εθνικό επίπεδο αφορούν στην ακρίβεια και τη στέγη, όπως επίσης την υγεία και την ασφάλεια αλλά και τομείς που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει και τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για τις τέσσερις θέσεις ευθύνης στην ΕΕ, την άμυνα, τα ζητήματα των τιμών, την αγροτική πολιτική αλλά και την ανταγωνιστικότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό