25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο: Εμπνέει κάθε επισκέπτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τελετή εγκαινίων του νέου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/9 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αυτή τη μέρα, όμως δεν θαυμάζουμε απλά το παρελθόν αυτού του πολύτιμου θησαυρού. Γιορτάζουμε και το λαμπρό μέλλον που επισφραγίζει μια εδώ και είκοσι χρόνια απαραίτητη ανανέωση. Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού, θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει ακόμα περισσότερο. Ο ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους προαιώνιους δεσμούς της αττικής γης με τη θάλασσα, αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη του».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Πρόκειται, όπως είπε και η κα υπουργός, για μια παρέμβαση η οποία ήταν πια επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός, όπως θα δούμε σύντομα, αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του. Γιατί, όπως εξηγήθηκε από την κα υπουργό, αναδεικνύει αυτή τη μοναδική γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του, ενώ τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου θα επιτρέπουν πια σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση. Στο εξής, λοιπόν, θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά».

Φωτο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός είπε πως «το στοίχημα του πολιτισμού δεν είναι μόνο η διατήρηση της κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά και η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος». «Νομίζω, μάλιστα, πως ο Ναός του Ποσειδώνα, φωτισμένος τώρα από τις ακτίνες του 21ου αιώνα, ένα δηλώνει: πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με μέτρο, με αυτοπεποίθηση, με τόλμη, μετουσιώνοντας αυτές τις κολώνες του χθες στα θεμέλια του αύριο. Δικαιώνοντας παράλληλα και τον ποιητή William Falconer, που βρέθηκε εδώ τον 18ο αιώνα και έγραφε: “οι άνθρωποι αυτής της χώρας ήξεραν πώς να κατοικούν και να οριοθετούν τον κόσμο ενάντια στους βαρβάρους προς τιμήν των Θεών. Ήξεραν πώς να επαινούν ό,τι είναι αληθινά σπουδαίο και αναγνωρίζοντάς το να ιδρύουν έναν καλύτερο κόσμο”», συμπλήρωσε.

Μαγικό ταξίδι στο φως

Η βραδιά ήταν ένα μαγικό ταξίδι στο φως, που έστειλε μηνύματα πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Το ιερό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου, χάρισε στους παρευρισκόμενους μια μοναδική εμπειρία τόσο με τον νέο φωτισμό του μνημείου όσο και με την γενικότερη ατμόσφαιρα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ακολούθησε συναυλία υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Φωτο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2004, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προχώρησε στον φωτισμό του ιερού του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Η φωταγώγησή του πρόσφερε μια νέα οπτική εμπειρία, ενισχύοντας το Σούνιο, ως διεθνή προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Είκοσι χρόνια μετά, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Το σύστημα φωτισμού στο Σούνιο ήταν ήδη πεπαλαιωμένο και είχε υποστεί την φθορά του χρόνου. Έτσι, αποφασίστηκε η αναβάθμισή του.

Τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του ιερού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου, θα τελέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φωτο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις.

Δείτε την εκδήλωση:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό