31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης: «Πάγο» στη συζήτηση για 4η Belharra – «Συνολική επαναξιολόγηση των αμυντικών δαπανών»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πάγο» στη συζήτηση για την πιθανότητα απόκτησης και 4ης Belharra έβαλε, επί του παρόντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση. 

Ο πρωθυπουργός πάνω από τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» που ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις της Naval στη Λοριάν, ερωτηθείς σχετικά απάντησε: 

«Προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρεις ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με το Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δεκαετίας, δωδεκαετίας για την ακρίβεια -δωδεκαετές είναι πάντα το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων-, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία». 

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έως το 2026 στο Πολεμικό Ναυτικό θα ενταχθούν οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες ως τη σημαντικότερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών ως προς την αναβάθμιση του στόλου.  

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση του για τη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα το οποίο, όπως παρατήρησε, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας.  

Τα μηνύματα σε Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία 

Φωτ: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και στη συμμετοχή και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προβλέπει μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων.   

«Θεωρώ αδιανόητο, λοιπόν, ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή με τη νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα» τόνισε ενώ για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, είπε χαρακτηριστικά: 

«Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, αν εξακολουθεί να λέει τα ίδια πράγματα τα οποία λέει. Διότι, να επαναλάβω, όταν κάποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του.

Άρα, δεν νοείται να λέει ότι «ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως “Μακεδόνας” και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία». Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λοιπόν, εγώ αναμένω τις επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού…». 

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως σκοπός των δυο χωρών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είναι να μπουν στον πυρήνα της μίας και μοναδικής διαφοράς ως προς την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  

«Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει ισχύ αποτρεπτική σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα. Αλλά, παρά ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν» τόνισε ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των θαλάσσιων πάρκων. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό