16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Κοινωνία οικονομία δε θα ξανακλείσουν- Ελλάδα καλύτερη θέση ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, κληθείς να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που ο ίδιος έθεσε.

«Από που προκύπτει ότι σφυρίξαμε τη λήξη της πανδημίας όταν προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ως μεγάλη πρόκληση και δίνουμε καθημερινά τη μάχη να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν κι εγώ προσωπικά κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν τη φωτογραφία της στιγμής, αλλά τη συνολική αντιμετώπιση από την πρώτη στιγμή». 

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με 1.884 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Η στατιστική αποτυπώνει τη συνολική αντιμετώπιση από τον Μάρτιο του 2020.  Είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα.  Είπατε ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνητότητα. Δεν παρουσιάζουμε τέτοια εικόνα. Έχω στα χέρια μου μια ανάλυση που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με όσους νοσούν και δυστυχώς καταλήγουν. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταλήγει στο ότι η χώρα είχε υπερβάλλουσα θνητότητα. Καταθέστε στα πρακτικά τα στοιχεία και να συγκρίνουμε τα στοιχεία», επισήμανε. 

Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Τσίπρα που είπε ότι το εμβόλιο δεν είναι η μόνη απάντηση στην πανδημία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας από όσους νοσούν βαριά, διασωληνώνονται και πολλοί εξ’ αυτών καταλήγουν, το 88%-90% είναι ανεμβολίαστοι. «Αφήσατε να εννοηθεί ότι το εμβόλιο δεν είναι η απάντηση της πανδημίας και διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Η μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα είναι το εμβόλιο. 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι και αποδεικνύεται η αποτελεσματικότηατα του. Οι ανεμβολίαστοι έχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σχέση με εμβολιασμένους», υπογράμμισε. 

Τόνισε δε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ασφαλή, καθώς πάνω από 6,6 δισ. έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο και λιγότερες παρενέργειες ακόμα και από απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. 

Παραθέτοντας στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 72% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί έστω με μια δόση, ενώ καταγράφονται αυτή τη στιγμή 1900 νοσηλείες και 360-370 διασωληνώσεις. «Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα τον κορωνοϊό και τις υπόλοιπες ασθένειες. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που είναι τώρα, τότε οι διασωληνωμένοι θα ήταν λίγο πάνω από 50 αντί για 360. Το ίδιο ισχύει και για πολίτες μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε 3 πολίτες, 20, 28 και 30 ετών αντίστοιχα. Τι άλλο να πούμε για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο;», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.  

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσουν και το σύστημα υγείας δε θα ξαναγίνει μονομέτωπο με αποκλειστική αναφορά στον Co. «Είναι θέση αρχής. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκατ. πολιτών που έσπευσαν να εμβολιαστούν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται. Βεβαίως και η πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί διατηρώντας μέτρα προστασίας για αυτούς. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή της πολιτείας», σημείωσε. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια με διγλωσσίες και φθηνή αντιπολίτευση χωρίς όμως να καταθέτει κάποια πρόταση. «Στις περισσότερες χώρες η πανδημία έγινε σημείο διακομματικής σύγκλισης. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη χώρα μας. Εδώ έγινε αντικείμενο φθηνής αντιπολίτευσης με πράξεις που συχνά υπονόμευσαν τα μέτρα της πολιτείας και μια ρητορική που διχάζει την κοινωνία και δημιουργεί σύγχυση. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει να χωρέσει ψεύτικα συμπεράσματα και μίζερες καταγγελίες. Δεν περιλαμβάνει όμως τεκμηριωμένη πρόταση», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατικά δεδομένα, στη χώρα μας έχουν λάβει μια δόση περίπου 6,5 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 72% των ενηλίκων έναντι του 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ποσοστό που είναι υψηλότερο από αυτό που παρουσιαζόταν στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που κατέγραφε την πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν. 

«Η πολιτεία, ίσως με λάθη, επιτέλεσε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια. Εσείς υπηρετήσατε το δικό σας κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ σε χρόνο ρεκόρ. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία, ζητούσαν να κλείσουν και όταν έκλειναν, ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοια σας κύριε Τσίπρα για το σύστημα ιχνηλασιμότητας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Ασκώντας δριμεία κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, μετά λέγατε ότι ξεστοκάρονται αφήνοντας υπονοούμενα ότι κάποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από κάποια άλλα. Λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια της Ρωσίας ή της Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο που σας υπέδειξε προφανώς ο κ. Πολάκης που θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο και εμείς το κρύβαμε. Έλεγε για κτηνοτροφικό φάρμακο και μας λέγατε να το πάρουμε στην πατρίδα μας». επισήμανε. 

Κατηγόρησε δε προσωπικά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας χαρακτηρίζοντας τον ως πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος και σημειώνοντας ότι εμβολιάστηκε με το ζόρι όταν κατάλαβε ότι δε θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του ως γιατρός. 

«Η Πορτογαλία είναι μοντέλο στους εμβολιασμούς και πρέπει όλοι να δούμε τι έκαναν σωστά. Εκεί δεν υπήρχε ποτέ προσπάθεια αμφισβήτησης και πόσο μάλλον από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εσείς ανεχτήκατε μέσα στο ίδιο σας το κόμμα να υπάρχει δημόσια διγλωσσία.  Όταν επιλέξαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, μας είπατε καλά κάνατε, αλλά να μην υπάρχουν συνέπειες για όσους δε συμμορφώνονται», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερθείς στις πρωοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ήμασταν πρωτεργάτες του EU digital pass που επέτρεψε να ανοίξει ο τουρισμός, ενώ το freedom pass αύξησε το ποσοστό των νέων από το 15% στο 60%».  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό