15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021»

Ειδήσεις Ελλάδα

Πελώνη: Ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους ενώ παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021», τόνισε η κ. Πελώνη.

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της co-19».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ».

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα»

Αναφορικά με το Κυπριακό, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.

Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή- και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον τον οποίο ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που επιτρέπει την άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα» όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό