22.5 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση – εξπρές 30 λεπτών σε «καλό κλίμα» παρά το τουρκικό φάλτσο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν η έκτη συνάντηση των δυο ηγετών τον τελευταίο χρόνο η οποία ξεκίνησε με χαμόγελα σε χαλαρό κλίμα και σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μπλε γραβάτα του Χακάν Φιντάν. 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ταγίπ Ερντογάν και οι αποστολές των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς και οι διπλωματικού Σύμβουλοι των δυο ηγετών, Άννα – Μαρία Μούρα και Τσαγατάι Κιλίτς. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση σημείωνε πως υπάρχει αισιοδοξία για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δυο χώρες για το Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και πως σημασία έχει η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν για επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

Ο Χακάν Φιντάν, όπως αποφασίστηκε, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα ενώ επαναβεβαιώθηκε η εντολή  στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.

Συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας τους το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Γιατί ήταν σύντομη η συνάντηση

Η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα, εξήγησαν κυβερνητικές πηγές. 

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών. «Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση». «Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

Μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν

H ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας 

Ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ειδικά στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για να παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χωρίς κανένα εμπόδιο.

Το «φάλτσο» Ερντογάν πριν τη συνάντηση 

Το κλίμα βάρυνε από την ομιλία λίγο νωρίτερα του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν την ετοιμότητα τους για την επανέναρξη των συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει «κλειδί» το Κυπριακό για τη διατήρηση του καλού κλίματος ανάμεσα στις δυο χώρες. 

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα. από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γίνονται σεβαστά» είπε ο κ. Ερντογάν και υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί…».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό