27.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση με στροφή στην καθημερινότητα – Επίσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης για την ακρίβεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ντεσιμπέλ στον κυβερνητικό συναγερμό για «περισσότερα αποτελέσματα και λιγότερες καθυστερήσεις» από το πόστο που πλήρωσε πρώτο, το μάρμαρο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θέλει να ανεβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντά τον Τάκη Θεοδωρικάκο στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείο Ανάπτυξης και ζητούμενο, μετά τις καταρχήν οδηγίες στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, είναι τα νέα πυρομαχικά κατά της ακρίβειας, ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ που δείχνει μείωση του πληθωρισμού και θεωρείται σίγουρη η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στο πεδίο αλλά και των επιτόπιων αυτοψιών στο πεδίο.

Άλλωστε η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα βγάλει από τη φαρέτρα της «όπλα» όπως η μείωση του ΦΠΑ, με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, να απορρίπτει εκ νέου μέσω του Action24 το μοντέλο της Ισπανίας στο οποίο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος νέα στοιχεία που καταγράφουν πτώση τιμών σε βασικά τρόφιμα: «Το μοντέλο της ισπανικής, σοσιαλιστικής κυβέρνησης απέτυχε», υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές».

Από την άλλη ο κ. Πατέλης παραδέχθηκε ότι στον πληθωρισμό η μάχη κερδίζεται, αλλά παραμένει ανοικτό το μέτωπο με τις ακριβές, εδώ και τρία χρόνια, τιμές στα τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και νέες παρεμβάσεις στην αγορά για να θεραπευθούν προβλήματα στην αλυσίδα τροφίμων από το χονδρεμπόριο έως τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, με τη νέα αντεπίθεση να χτίζεται πάνω σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει «σκανάρει» τις στρεβλώσεις συνολικά στην αγορά, ώστε μαζί με την παράταση της «συνταγής» με τα έκτακτα μέτρα όπως το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αλλά και το καλάθι του νοικοκυριού, να μεγαλώσει το δίχτυ προστασίας πάνω από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι ενδεχόμενες αναφορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αφορούν στην εποπτεία κι άλλων τομέων της αγοράς όπως εκείνος των υγρών καυσίμων, για τον οποίο ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις.

Ψηφιακή παρέμβαση στο ΑΣΕΠ για fast track προσλήψεις

Από την άλλη με το βλέμμα στη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας, το Μαξίμου θέλησε να αναδείξει και την επιτάχυνση στα θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος αλλά και την αλλαγή ταχύτητας στο σύστημα προσλήψεων που έχουν γίνει σημαία από την κυβέρνηση .

Έτσι στην πρώτη σύσκεψη την πρωθυπουργική έδρα μετά τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στην νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή στο DNA του ΑΣΕΠ, ώστε οι διορισμοί να γίνονται με fast – track διαδικασίες. Άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης ήδη από την επαύριον των ευρωεκλογών είχε προϊδεάσει για τον χαρακτήρα άμεσης προτεραιότητας που προσέδιδε στις αλλαγές στο ΑΣΕΠ:

«Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω. Διότι είναι άλλο να λέμε προσλάβαμε και άλλο να λέμε στα χαρτιά», δήλωνε στον Alpha στην πρώτη παρέμβαση του μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ασφαλείς πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κεντρική ιδέα της σχεδιαζόμενης παρέμβασης έχει αμιγώς ψηφιακά χαρακτηριστικά. «Οι λέξεις κλειδιά είναι ψηφιοποίηση και διαλειτουργικότητα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στoν Flash.gr κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων που έγιναν. Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης το ελιξίριο ταχύτητας, το οποίο σχεδιάζεται να χορηγηθεί στο ΑΣΕΠ αφορά κυρίως τον έλεγχο των δικαιολογητικών που κατά γενική ομολογία ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η τελευταία προκήρυξη μαμούθ των πέντε χιλιάδων θέσεων, που βγήκε στον αέρα πριν από είκοσι τέσσερις μήνες και πλέον, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην τελική φάση της.

Σε αυτό το φόντο πρόθεση είναι τόσο η άντληση όσο και ο έλεγχος των εγγράφων που συνοδεύουν τους διαγωνιζόμενους για μια θέση στο δημόσιο να γίνεται αυτοματοποιημένα «μέσα από την προσπέλαση των αντίστοιχων βάσεων δεδομένων άλλων κρατικών φορέων», όπως έλεγε υψηλόβαθμος παράγοντας που παρακολουθεί από κοντά την σχετική προετοιμασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό