32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στα ναυπηγεία των Belharra στο Λοριάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ναυπηγεία της Navale Group στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ επισκέφθηκε τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

Η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μεγάλη η χαρά μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ σήμερα το ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026. Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την γρήγορη πρόοδο υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο «ΚΙΜΩΝ», βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.

Να τονίσω, τέλος, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, τα οποία κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ, που  ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Naval Group σημείωσε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας σήμερα εδώ».

Στη Νορμανδία ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό