29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης από Ελβετία: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να «στηρίζει την Ουκρανία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία  και στις επιπτώσεις που έχει η σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Ρωσίας αναφέρθηκε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στη θεματική ομάδα εργασίας που είχε ως αντικείμενο την επισιτιστική ασφάλεια».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.

H πρώτη σύνοδος κορυφής ειρήνης «επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι 80 χώρες από τις 92 που συμμετείχαν συμφώνησαν να υπογράψουν την τελική δήλωση της συνόδου στην Ελβετία. Υποστηρίχτηκε επίσης από τέσσερις φορείς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, βασικές χώρες του Παγκόσμιου Νότου που συμμετείχαν στη σύνοδο αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση. Αυτές είναι η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταυτόχρονα, τη διακήρυξη υπέγραψαν η Ουγγαρία, η Σερβία, η Αργεντινή και η Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Πάπα δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία. Αυτό προκύπτει από τη δημοσιευμένη λίστα των υπογραφόντων.

Επιπλέον, μεταξύ των υπογραφόντων είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού: 

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω ποιες προσδοκίες δημιουργούνται μετά τη διήμερη αυτή σύνοδο, εδώ στην Ελβετία, για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία των δύο μερών, δεδομένου ότι η Μόσχα θέτει τους δικούς της όρους, οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί. Και, επίσης, έχει ανοίξει κι ένα νέο παράθυρο για μια ακόμη αντίστοιχη σύνοδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συνιστά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο.

Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επανεπιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη.

Αν λάβει, παραδείγματος χάριν, κανείς υπόψιν το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί, παραδείγματος χάριν, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική της κυριαρχία, και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιονδήποτε τρόπο, της ισχύος ουσιαστικά του δυνατού εις βάρος του πιο αδύναμου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών, που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και τον μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία.

Και βέβαια, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας.

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Και αν μου επιτρέπετε, είχατε την ευκαιρία στο περιθώριο της συνόδου να κάνετε και κάποιες επαφές. Και ήθελα να σας ρωτήσω τι περιμένετε αύριο από το δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρείτε ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά αυτά ευρωπαϊκά αξιώματα που περιμένουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου, να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ. von der Leyen για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό