20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία στα παιδιά- Η Έλενα Ράπτη πρόεδρος της Επιτροπής

Ειδήσεις Ελλάδα

Για «μηδενική ανοχή» στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ανακοινώνοντας πενταετές εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση με τη συγκρότηση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής με πρόεδρο την Έλενα Ράπτη. 

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή θα συγκροτείται από στελέχη συγκεκριμένων υπουργείων και φορέων. Το σχέδιο θα υπάγεται στο υπουργείο Επικρατείας και επικεφαλής του η Έλενα Ράπτη με πολυετή εμπειρία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις με επίκεντρο το παιδί. 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα ενσωματώνει και θα υλοποίει όλες τις πολίτικες μας για το τεράστιο αυτό θέμα

«Είναι μια εθνική προτεραιότητα με την όποια πρέπει να συνταθούν όλες οι δυνάμεις του κοινοβουλίου. Πρώτον πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, δεύτερον προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή  και τρίτον αποτελεί ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής» σημείωσε. 

«Οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες.Την πορεία αυτού του σχεδίου θα επιβλέπει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή που θα συγκροτείται από στελέχη συγκεκριμένων υπουργείων και φορέων. Κεντρικά θα υπάγεται στο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα είναι μία βουλευτής με εμπειρία σε δράσεις σε σχέση με το παιδί, η Έλενα Ράπτη» ανακοίνωσε.

Το εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών θα ορίζει σαφώς τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τις διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς. 

Το εθνικό γραφείο καταγραφής και επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών ανά περιστατικό. Θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν  κοντά σε ανηλίκους. «Στο εξής όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας, πχ στην άθληση. Είναι δυσεξήγητο γιατί δε συμβαίνει σήμερα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Υπενθύμισε ότι το νομικό πλαίσιο μόλις πρόσφατα έχει ήδη ενισχυθεί. Τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη. 

Είναι υποχρέωση όλων φορέων στο έξης δημοσιών και ιδιωτικών να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας ώστε να διαβιβάζει σχετικές καταγγελίες και να λαμβάνει δράση πρόληψης. 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό