28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Με το βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης τιμήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το μεγάλο Ολυμπιακό βραβείο, το Βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης για το 2024, τιμήθηκε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Το βραβείο της απένειμε ο πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Σπύρος Καπράλος.

Το βραβείο της απένειμε η EOC, η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, στο Βουκουρέστι, για εξαιρετικές υπηρεσίες στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και των ολυμπιακών αξιών, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τους αγώνες.

«Παραλαμβάνω το βραβείο αυτό», είπε στον χαιρετισμό της η κ Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, στο όνομα όλων όσων συνέβαλαν στην επιτυχία των αγώνων, στο όνομα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και εθελοντών, στο όνομα εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, που έκαναν την επιτυχία των αγώνων προσωπική τους υπόθεση».

Στον χαιρετισμό της η κ Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισήμανε τα τρία βασικά διδάγματα από την επιτυχία των αγώνων της Αθήνας. Πως, πρώτον, «οι ιδέες και τα ιδανικά του ολυμπισμού δεν είναι κούφια λόγια, που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας. Το διαπιστώσαμε οργανώνοντας την πρώτη αληθινά οικουμενική λαμπαδηδρομία, όπου η φλόγα ταξίδεψε σε 5 ηπείρους. Αξίζει να το θυμίσουμε τώρα που οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν σε λίγο σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από δύο αιματηρές πολεμικές αναμετρήσεις». Πως, δεύτερον, η βασική προϋπόθεση της επιτυχίας των αγώνων είναι η συμμετοχή των πολιτών. Και οι αγώνες της Αθήνας πέτυχαν «επειδή έγιναν προσωπική υπόθεση, προσωπικό στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Και τρίτον, πως «η Αθήνα απέδειξε ότι η διοργάνωση των αγώνων μπορεί να είναι απαιτητική, δύσκολη, περίπλοκη, αλλά η πόλη που την αναλαμβάνει, αν πιστέψει στις δυνάμεις της και οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να κερδίσει από το εγχείρημα. Ηθικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, ακόμη και οικονομικά. Αυτή ήταν η δική μας η εμπειρία. Οι αγώνες διένειμαν σημαντικό ηθικό μέρισμα στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και στο ολυμπιακό κίνημα».

Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Αγγελοπούλου

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών, Φίλες και φίλοι, Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την τιμή που μου κάνετε σημερα. Σας ευχαριστώ, προπάντων, που μου δίνετε την ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσά σας, ανάμεσα στην ολυμπιακή μας οικογένεια, και πάλι. Κάνω μαζί σας ένα ταξίδι στον χρόνο.

Γυρίζω 20 χρόνια πίσω, σε εκείνες τις αξέχαστες ημέρες και νύχτες, γεμάτες σκληρή δουλειά και αγωνία, που μοιραστήκαμε κατά την μακρά και συχνά τρομακτική προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Ζώντας μαζί τους αγώνες, από την ευφορία της τελετής έναρξης μέχρι τον θρίαμβο της τελετής λήξης. Εσείς, περισσότερο από κάθε άλλον, ξέρετε πόσο μεγάλο και πόσο δύσκολο ήταν το στοίχημα που έβαλε τότε η Ελλάδα, η πιο μικρή χώρα που ανέλαβε ποτέ να οργανώσει ολυμπιακούς αγώνες.

Και ξέρετε πόσα εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσουμε. Τα καταφέραμε. Είστε κι εσείς, όλες οι ολυμπιακές επιτροπές, μέτοχοι αυτής της επιτυχίας. Αλλά σήμερα, 20 χρόνια μετά, καθώς ανατρέχω με την απόσταση του χρόνου, σε εκείνη την εμπειρία, ξεχωρίζω τρεις διαστάσεις εκείνης της επιτυχίας που έχουν νομίζω διαχρονική αξία. Για την χώρα μου, αλλά και για το διεθνές ολυμπιακό κίνημα.

Η πρώτη είναι πως οι ιδέες και τα ιδανικά του ολυμπισμού δεν είναι κούφια λόγια, που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας. Το διαπιστώσαμε οργανώνοντας την πρώτη αληθινά οικουμενική λαμπαδηδρομία, όπου η φλόγα ταξίδεψε σε 5 ηπείρους. Η συγκίνηση με την οποία την υποδέχονταν οι άνθρωποι παντού, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, όπως θυμάστε, ήταν μεγάλη.

Αξίζει να το θυμίσουμε τώρα που οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν σε λίγο σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από δύο αιματηρές πολεμικές αναμετρήσεις. Η δεύτερη είναι πως προϋπόθεση για την επιτυχία των αγώνων είναι, φυσικά, η συστηματική προετοιμασία, η καλή οργάνωση, η ποιότητα των εγκαταστάσεων, οι επιδόσεις των αθλητών.

Μα ξέρετε πιο είναι το μυστικό; Είναι, πάνω απ’ όλα, η συμμετοχή των πολιτών. Οι αγώνες της Αθήνας πέτυχαν επειδή έγιναν προσωπική υπόθεση, προσωπικό στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Να σας θυμίσω έναν αριθμό: Ζητήσαμε 40.000 εθελοντές. Μέσα σε λίγες μέρες δεχθήκαμε 160.001 αιτήσεις και υποχρεωθήκαμε να διακόψουμε, με λύπη μας, την διαδικασία.

Και, τρίτον, η Αθήνα απέδειξε ότι η διοργάνωση των αγώνων μπορεί να είναι απαιτητική, δύσκολη, περίπλοκη, αλλά η πόλη που την αναλαμβάνει, αν πιστέψει στις δυνάμεις της και οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να κερδίσει από το εγχείρημα.

Ηθικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, ακόμη και οικονομικά. Αυτή ήταν η δική μας η εμπειρία. Οι αγώνες διένειμαν σημαντικό ηθικό μέρισμα στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και στο ολυμπιακό κίνημα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξαναζήσω μαζί σας τις ημέρες του 2004. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου αποδίδετε σήμερα, την οποία και αποδέχομαι στο όνομα όλων όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία εκείνων των αγώνων. Και ήταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και εθελοντές. Εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες. Εξ ονόματός τους σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό