35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Με τον ρυθμό του ποταμιού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ποτάμι στη Λογοτεχνία συμβολίζει, κατά κύριο λόγο, τον Χρόνο. Στη συλλογή Με τον ρυθμό του ποταμιού, τα ποιήματα του Γιάννη Πλαχούρη επικεντρώνονται σε οριστικά παρελθόντα πρόσωπα, στιγμές, δράσεις, σχέσεις και γεγονότα, που όμως επανέρχονται ως ακάλεστες μνήμες. Δημιουργούν δικούς τους κόσμους, επηρεάζουν το παρόν, προκαλούν καινούργιες σκέψεις, ιδέες και αισθήματα.

«Στην άκρη της αποβάθρας συλλογίζομαι. / Αν είχαν/ δικό τους εισιτήριο / πού θα ταξίδευαν οι βαλίτσες μου;» (Οι ταξιδιώτισσες)

«Ντρεπόταν να γδυθεί, / έτσι του πόζαρε ντυμένη / κι εκείνος τη ζωγράφιζε γυμνή.» (Εικαστική παρένθεση)

«Την πληρότητα των νεκροταφείων, λόγω της πανδημίας, ανα­κοίνωσε ο δήμαρχος. Κρατήστε, παρακάλεσε, τους νε­κρούς σπίτι με την τεχνική που συντηρείτε τα πεθαμένα σας όνειρα.» (Κυματωγές)

Μολονότι φαίνονται ως αυστηρά προσωπικές καταστάσεις, παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον ε­πειδή στην πραγματικότητα περιέχουν κοινά στοιχεία κι αναγνωρίσιμες από όλους αξίες ζωής. Αυτές οι αξίες αναζητούνται σε μια λεηλατημένη με πολλούς τρόπους εποχή, με την αντίληψη ότι είναι οι μόνες που μπορούν να ανατρέψουν παγιωμένες συνήθειες, και να αποκαταστήσουν ευνουχισμένους αγώ­νες και υπόδουλες συμπεριφορές.

«Ήταν χαρούμενος / που τον κατάπιανε και δεν τον μάση­σαν. / Τα ολόκληρα έχουν / ελπίδες διαφυγής από το σύ­στημα πέψης.» (Άτιτλο)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερή­σιος και περιοδικός Τύπος, ραδιόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 1973 μέχρι σήμερα ποίηση, μυθιστόρημα, παραμύθια, τις σατιρικές «Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου», παρουσιάσεις για το έργο και τα βιβλία πολλών δημιουργών. Με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη συνέκδοσαν το ιδιότυπο περιοδικό «Κέντρων». Συνεργάστηκε, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Εξόπολις, Περίπλους, Intex κ.ά) και ιστοσελίδες (diastixo, fractal, newstimes, artpress). Πέρασε και από τον συν­δικαλισμό (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) ενώ συμμετείχε στις διοικήσεις διαφόρων πολιτι­στικών φορέων (Αετοπούλειο, ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Δήμου Νέας Ιωνίας).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό