20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με συντηρητική οπτική ως τις επόμενες εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενώ οι εγχώριοι αναλυτές προσεγγίζουν την τάση της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα, στα διεθνή η αποτύπωση της διαπραγμάτευσης στο ταμπλό δεν τους επιβεβαιώνει. Υπάρχουν ωστόσο φωνές που δηλώνουν ότι δεν τους εκπλήσσει το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον: «Αν και η αγορά “χρωστάει” μια διόρθωση, μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας τοπικές αδυναμίες και περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική που έχει πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο» ανέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης από την Παρασκευή με παράλληλη παρουσίαση των αιτίων για αυτή την τάση: Αν και οι τραπεζικές μετοχές έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές, δεδομένης της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά, μετά το πρώτο θετικό “σοκ” των εκλογικών αποτελεσμάτων, πριμοδότησε με ένταση τις πολλές εταιρείες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο, για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Η Leon Depolas Sec. στο σχόλιό της ανέφερε: «Η ατζέντα της Δευτέρας 29/5 δεν περιείχε κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ κλειστές παρέμειναν οι αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές, όπως η Ελβετία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης (Πέμπτη) και της Γερμανίας (Τετάρτη), αλλά και στους δείκτες Μεταποίησης της Κίνας (Τετάρτη), της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ (Πέμπτη). Επιπλέον, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν και τα πρακτικά της ΕΚΤ από την συνεδρίαση της 3 – 4 Μαΐου την Πέμπτη. Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στα εταιρικά αποτελέσματα ξεκινώντας από το απόγευμα που δημοσιεύει το α΄ τρίμηνο η ΕΧΑΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα έχουμε τη Motor Oil».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σημαντικό είναι ότι έχουμε διάχυση της ρευστότητας σε όλο το ταμπλό, με την μεσαία κεφαλαιοποίηση να παίρνει σκυτάλη μετά από μεγάλο διάστημα.

Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στην ελληνική Οικονομία και παράλληλα στην αγορά.

Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε διαδικασία προβλέψεων, αρκεί να ακολουθούμε την τάση.

Τα ομόλογα ακόμα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και η ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά, προεξοφλώντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση κόστους σε εταιρείες και Κράτος. Η μεγάλη ερώτηση είναι αν τα αποτελέσματα είναι ικανά να οδηγήσουν αισθητά υψηλότερα την αγορά ανεξαρτήτως των ξένων, δίνοντας κάποιον σημαντικό αέρα σε στήριξης.

Το καλό είναι ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κράτησαν μία αμυντική συμπεριφορά προεκλογικά, περιμένοντας ουσιαστικά να δουν τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εκλογές είχαν αφήσει εκτός αρκετούς με μετρητά, με αποτέλεσμα τώρα να “κυνηγούν την αγορά”.

Τα αποτελέσματα του τριμήνου δείχνουν να είναι πολύ ικανοποιητικά, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο. Ουσιαστικά το επόμενο σοβαρό νέο είναι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, μιας και η αγορά θα θελήσει να πιστοποιήσει ότι θα έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με συνέχιση των ίδιων πολιτικών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό