16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με «πράσινο ταμείο» χρυσώνει το χάπι για τον Nord Stream 2 η Γερμανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Maren Winter | Dreamstime.com

21.07.2021, 23:47

Τη δέσμευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» προκειμένου «να στηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας» που μένει εκτός διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μελλοντικού αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Η Γερμανία θα παράσχει μια αρχική δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ, και θα εργαστεί για να αυξήσει αυτή τη δέσμευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιγράφοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις στο θέμα του αγωγού αυτού στον οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό.

Η συμφωνία είναι ένας «εποικοδομητικός» συμβιβασμός δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Νιώθω ανακούφιση που βρήκαμε μια εποικοδομητική λύση για τον Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Μάας μέσω Twitter. «Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει έναν πράσινο ενεργειακό τομέα και θα εργαστεί για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας», έγραψε.

Ο αγωγός Nord Stream 2 απειλεί την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε «πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό» επίπεδο, δήλωσαν Κίεβο και Βαρσοβία μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.

Θυμίζουμε πως το θέμα είχε απασχολήσει τον Τζο Μπάιντεν και την Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό