15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με μεικτό πρόσημο έκλεισε η Wall στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση

Ειδήσεις Ελλάδα

Περιόρισαν μέρος των απωλειών τους οι μετοχές στη Wall Street κλείνοντας με μεικτό πρόσημο, αφού νωρίτερα κατέγραφαν μεγαλύτερη πτώση στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στην επόμενη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 34,87 μονάδων ή 0,1%, στις 34.429,88 μονάδων, αφού νωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από 350 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,1% κλείνοντας στις 4.071,70 και διαγράφοντας ουσιαστικά τις αρχικές απώλειες του 1,2%. Στο ίδιο μήκος και ο Nasdaq ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,2% στις 11.461,50 μονάδες αφού αρχικά υποχωρούσε 1,6%.

Ωστόσο και οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση 2,1%. Ο S&P 500 και ο Dow Jones σημείωσαν άνοδο 1,1% και 0,2% αντίστοιχα. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες επιδίδονται σε ένα ανοδικό εβδομαδιαίο σερί από τον Οκτώβριο.

Οι μετοχές υποχώρησαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση Νοεμβρίου, οπότε δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από τις 200.000 που περίμεναν οι οικονομολόγοι του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, κατά 0,6% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και 5,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Οι επενδυτές κοιτάζουν να βρουν σημάδια εξασθένησης στην αγορά εργασίας, ειδικά στους μισθούς, ως πρελούδιο για ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε μία εξέλιξη που θα επέτρεπε στη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και κάποια στιγμή να σταματήσει και το σημερινό κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ήταν κατά πολύ ισχυρότερα των προσδοκιών τους.

Οι μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας, όπως η Apple, σημείωσαν πτώση, ενώ η Amazon δέχθηκε πιέσεις από τις ανησυχίες για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων. Ο δείκτης μετοχών ανάπτυξης του δείκτη S&P 500 υποχώρησε, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 11 κλάδων του συγκεκριμένου δείκτη.

Σύμφωνα με τον Jose Rasco, στρατηγικό αναλυτή της HSBC, τα στοιχεία για την απασχόληση αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός του κλάδου υπηρεσιών δεν έχει αποθερμανθεί όσο προσδοκούσε η κεντρική τράπεζα με τις ωριαίες αποδοχές να συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό