26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Με μεγαλοπρέπεια η περιφορά του Επιταφίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών προκειμένου να παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την Περιφορά του Επιταφίου.

Η πομπή του Επιταφίου ξεκίνησε με απόλυτη κατάνυξη η οποία ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Αθηνών και θα καταλήξει στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα όπου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θα τελεσθεί δέηση υπέρ των πεσόντων του Έθνους.

Η περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

undefined

undefined

undefined

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται σε τρία μέρη τα λεγόμενα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…». Της πομπής του Επιταφίου ηγούνται ο Σταυρός και τα Εξαπτέρυγα, ενώ ακολουθούν οι ιερείς και οι πιστοί.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου που αναφέρει ότι Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Ιησούς είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί και ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Παρόντες στην ακολουθία του Επιταφίου, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ήταν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νόνη Δούνια και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου.

Δείτε live την Ακολουθία του Επιταφίου από την Μητρόπολη Αθηνών: 

Επιτάφιος Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος πιστών παρακολούθησε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης, την πρώτη περιφορά του επιταφίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο, η πένθιμη πομπή, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, με τους πιστούς αλλά και τους ιερείς να ψάλλουν το εγκώμιο «Ω γλυκύ μου έαρ» υπό τους ήχους της μπάντας της αστυνομίας και των φιλαρμονικών της Καλαμαριάς και του Σώματος Προσκόπων Νεάπολης.

Νεαρά κορίτσια που βρίσκονταν στο πλάι του Επιταφίου τον έραιναν με λουλούδια ενώ οι πιστοί παρακολουθούσαν την πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η πρώτη περιφορά του Επιταφίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκειμένου να μπορέσουν να ακολουθήσουν έμποροι και εργαζόμενοι, γίνεται χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου και το «παρών» δίνουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τον κόσμο που ακολουθεί την πομπή, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην οδό Τσιμισκή προκειμένου να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.

Περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη / Eurokinisi

Περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη / Eurokinisi

Περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη / Eurokinisi

Περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη / Eurokinisi
Ο θαλάσσιος Επιτάφιος στη Νάξο

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στην Νάξο.

Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Πολιχνίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας, όπως αναφέρει το cyclades24.gr.

Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα και στολισμένος ελάχιστα, την ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του, εντός της θάλασσας.

Η περιφορά του επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού και Δημοτικών Συμβούλων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό