13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με διευρυμένα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά… χωρίς αλόγιστα έξοδα και το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Και το 2023 θα είναι χρονιά με ενεργοποιημένη τη ρήτρα διαφυγής και άρα περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια για τις κυβερνήσεις. Η διαφορά όμως είναι ότι ειδικά για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα η ρήτρα δεν σημαίνει δημοσιονομική “λευκή επιταγή” αλλά θα υπάρχουν περιορισμοί και άρα η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ξοδέψει αλόγιστα. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα του Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Από την υποστηρικτική δημοσιονομική στάση πηγαίνουμε το 2023 στην ουδέτερη σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης Πασκάλ Ντόνοχιου. Η κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να απέχει πολύ από το κανονικό όπως ανέφερε στη σ/τ μετά το Eurogroup ο επίτροπος Τζεντιλόνι, όμως η γενική οδηγία της Κομισιόν είναι ότι τα κράτη μέλη πρέπει να περάσουν από τα μέτρα συνολικής στήριξης της οικονομίας σε στοχευμένες παρεμβάσεις για όσους πλήττονται περισσότερο. Και βεβαίως θα υπάρξουν και “ειδικοί” περιορισμοί για ..εκτεθειμένες σε χρέος χώρες. Και το “μείγμα” ελευθεριών και περιορισμών θα συμφωνηθεί έως το Eurogroup του Ιουλίου.

Το 2023 πάντως η κυβέρνηση θα μπορέσει να κάνει πράξη τόσο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης όσο και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφού με τη σφραγίδα της όπως προκύπτει από την θετική 14η μεταμνημονιακή της έκθεση. Τα μέτρα αυτά αναφέρεται στην έκθεση στοχεύουν να μειώσουν το υψηλό φορολογικό βάρος των νοικοκυριών, να υποστηρίξουν την ζήτηση για εργατικά χέρια και να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά την κατανάλωση και την οικονομική ανάκαμψη γενικότερα.

Σε μια…πρωτοφανή μάλιστα αναφορά, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν προαναγγέλλουν νέο πακέτο στήριξης τον Σεπτέμβριο ύψους 0,4% του ΑΕΠ , περίπου δηλαδή 800εκατ€ για το οποίο η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ψηφίσει και 2ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό !!!

Η 14η έκθεση ανοιγεί το δρόμο για την εκταμίευση των 748εκατ€ τον Ιούνιο καθώς επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τομείς όπως η οικονομική διαχείριση, η φορολόγηση των ακινήτων, των προνοιακών επιδομάτων και της δικαιοσύνης.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην “ορφανή” δόση των 748εκατ€ που θα εκταμιευθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του έτους. Προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της θα αποτελέσουν τα…περισσευούμενα της μεταμνημονιακής εποπτείας όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που τοποθετείται πια για τον Αύγουστο, το κτηματολόγιο , η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια υγεία. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης και στα κόκκινα δάνεια και την ανεργία που μπορεί να υποχωρούν αλλά παραμένουν ψηλότερα από οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Η έκθεση αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό πριν την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ολοκληρώνοντας τα προαπαιτούμενα οι Ελληνικές αρχές ενίσχυσαν την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα μείωσαν τους δευτερογενείς κινδύνους για τα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, “επιτρέποντας” έτσι στην Κομισιόν να εισηγηθεί τον τερματισμό της.

Κάπως έτσι η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου θα μπει σε μια νέα φάση, αφού η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι το τελευταίο στοιχείο ( μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών) που τη συνδέε με το …αμαρτωλό παρελθόν των μνημονίων.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό