35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Με αλλαγές η ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Θέμα ημερών είναι για να δημοσιεύσει το υπουργείο Εργασίας την κρίσιμη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται λεπτομέρειες χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας, εν όψει της επέκτασης εφαρμογής της σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Μία επέκταση που έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει (μετά από μακρά περίοδο πιλοτικής χρήσης) την 1η Ιουλίου.

Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, που εκτιμάται ότι θα συνδράμει στη διευκόλυνση καταγραφής των στοιχείων ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους (περίπου 600.000), που θα συνδεθούν με αυτό το μοντέλο.

Ο χρόνος ανοχής για προγενέστερες εισόδους στον χώρο εργασίας που καταγράφει η Ψηφιακή Κάρτα, ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων, θα περιγράφεται αναλυτικά στην εν λόγω εγκύκλιο. Επίσης πρέπει να αποσαφηνίζεται η εφαρμογή της και για δευτερεύοντες ΚΑΔ, στην περίπτωση που ο κύριος ΚΑΔ υποχρεώνει μια επιχείρηση να ενταχθεί στη διαδικασία.

Πρόκειται για τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά θέματα, αφού από την εξομάλυνσή τους θα κριθεί ως έναν βαθμό η ομαλή χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, που από την 1η Ιουλίου επεκτείνεται σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πολλές εξ αυτών μικρομεσαίες.

Έτσι και αλλιώς, στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν προκύψουν, θα αφορούν μάλλον το λιανεμπόριο και όχι τον κλάδο της βιομηχανίας. Εκεί οι επιχειρήσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό ήταν έτοιμες ήδη από τον Μάρτιο για να ενταχθούν στην Ψηφιακή Κάρτα, με πολλές εξ αυτών να έχουν έτοιμο το σύστημα ωρομέτρησης του ωραρίου απασχόλησης.

Στο λιανεμπόριο, όμως, που απαρτίζεται από πολλές μικρές επιχειρήσεις, αρκετές μάλιστα και οικογενειακού τύπου, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν λάθη και παραλείψεις, που μπορεί να οδηγήσουν και σε τσουχτερά πρόστιμα.

Όπως έχει αναδείξει η «Ν», τα πρόστιμα κυμαίνονται από 600 ευρώ έως 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Με δεδομένο ότι ήδη, από την αρχική λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας σε μικρό εύρος επιχειρήσεων, έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες παραβάσεις και έχουν καταγραφεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, στόχος της εγκυκλίου είναι να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Απρίλιο και ειδικά για τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, καταγράφηκαν 171 παραβάσεις πανελλαδικά και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 481.000 ευρώ.

Όλα αυτά ενώ στο συγκεκριμένο μοντέλο, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά εδώ και μία διετία, έχουν ενταχθεί όλες οι τράπεζες της χώρας, καθώς και τα supermarkets με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ακολουθούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ τελευταίες προστέθηκαν και οι ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού).

Ζητήματα ομαλής λειτουργίας

Είναι προφανές ότι με την προσθήκη που θα γίνει από την 1η Ιουλίου θα τεθούν ζητήματα ομαλής λειτουργίας του μοντέλου της Ψηφιακής Κάρτας, ειδικά από επιχειρήσεις που θα θεωρήσουν ότι αδικούνται από την καταγραφή του ωραρίου σε «πραγματικό χρόνο».

Γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας, με τη δημοσιοποίηση της σχετικής εγκυκλίου, επιδιώκει να περιορίσει τυχόν αντιδράσεις που ίσως προκύψουν εντός του θέρους, όταν και θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, για να διαπιστωθεί στην πράξη η ομαλή ή όχι λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό