35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Μετά τους άλλους CEO, ήρθε η ώρα του Μασκ για την νορβηγική «πόρτα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα καταψηφίσει την επικύρωση του πακέτου αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Έλον Μασκ, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση των μετόχων την επόμενη εβδομάδα, μετά την ακύρωσή του από δικαστή του Ντελαγουέαρ νωρίτερα φέτος.

Η αμοιβή του Μασκ, η μεγαλύτερη για διευθύνοντα σύμβουλο σε εταιρεία της Αμερικής, εγκρίθηκε το 2018, αλλά ακυρώθηκε από τον δικαστή νωρίτερα φέτος, ο οποίος έκανε λόγο για «ασύλληπτο» ποσό, άδικο για τους μετόχους.

Το Νορβηγικό ταμείο, που και το 2018, το ταμείο είχε ψηφίσει κατά του πακέτου του Μασκ, δήλωσε ότι εκτίμησε «τη σημαντική αξία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του κ. Μασκ από την ημερομηνία χορήγησης το 2018».

«Παραμένουμε ανήσυχοι για το ύψος του ποσού με δεδομένες τις οικονομικές αποδόσεις» δήλωσε η Norges Bank Investment Management (NBIM), ο διαχειριστής του ταμείου, σημείωσε

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla σχετικά με αυτό αλλά και με άλλα ζητήματα», πρόσθεσε η NBIM.

Το ταμείο, το οποίο κατέχει μερίδιο 0,98%, αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, έχει επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές των CEO.

Πέρυσι καταψήφισε περισσότερα από τα μισά πακέτα αμοιβών CEO στις ΗΠΑ άνω των 20 εκατ. δολαρίων, προειδοποιώντας ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Νίκη για τα συνδικάτα

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης των μετόχων που καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μια νίκη για τα εργατικά συνδικάτα που επιδιώκουν να επιβάλουν την επιρροή τους στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία

.Η ψηφοφορία έρχεται την ώρα που η Tesla συνεχίζει να αντιμετωπίζει απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου, σε μία από τις μακροβιότερες εργατικές διαμάχες της χώρας.

Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στον κόσμο, υποστήριξε επίσης το 2022 μια πρόταση μετόχων που καλούσε την Tesla να υιοθετήσει πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό