19 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Μεσίτης στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ο ιταλικός κολοσσός κόκκινων δανείων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πλώρη» για νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα βάζει ο ιταλικός κολοσσός κόκκινων δανείων doValue ο οποίος έχει αιτηθεί άδεια λειτουργίας ως μεσίτης στεγαστικής πίστης με την εμπορική επωνυμία « Finthesis».

Ασφαλείς πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το «πράσινο φως» έως τα τέλη Οκτωβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια υπηρεσία που προς το παρόν δεν διατίθεται σε μεγάλη κλίμακα από κανέναν αδειοδοτημένο φορέα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με το μητρώο των μεσιτών στεγαστικής πίστης που τηρείται στην κεντρική τράπεζα, 14 εταιρείες έχουν λάβει έως σήμερα τη σχετική άδεια, ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μεμονωμένες πρωτοβουλίες που δεν απολαμβάνουν τη στήριξη ενός διεθνούς ομίλου.

Όπως εξηγούν πηγές με γνώση των διαδικασιών, στόχος της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης είναι να «παντρέψει» την αυξημένη ζήτηση για κατοικίες με το απόθεμα 3.500 κόκκινων δανείων που διαχειρίζεται η ίδια για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε όρους αγοράς, τα εν λόγω ακίνητα – τα λεγόμενα REOCOs – ξεπερνούν σήμερα τις 20.000, ενώ συνολικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται οι servicers περιλαμβάνουν περισσότερα από 600.000 ακίνητα συνολικά.

Σε δύο άξονες το πλάνο της doValue

Το επιχειρηματικό πλάνο της doValue κινείται σε δύο άξονες: αφενός στη διευκόλυνση των υποψήφιων δανειοληπτών ώστε να εξασφαλίσουν τους πλέον συμφέροντες όρους δανειοδότησης από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και αφετέρου στην εύρεση ακινήτου δυνητικά από τη «δεξαμενή» που τηρεί η ίδια -και ενδεχομένως και άλλες εταιρείες διαχείρισης- στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσφορά ακινήτων δεν περιορίζεται στα REOCOs -τα ακίνητα, δηλαδή, που έχουν ανακτηθεί από τον servicer μέσω πλειστηριασμού, αλλά και στα ακίνητα που τηρούνται ως collateral στα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιημένων και μη δανείων. Στην περίπτωση της doValue αυτά ξεπερνούν τις 280.000, γεγονός που καθιστούν την εταιρεία ως τον μεγαλύτερο «παίκτη» της αγοράς NPEs. Ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, είναι μέσω της οικειοθελούς παράδοσης ακινήτων που επιτυγχάνονται μέσω των ρυθμίσεων (amicable solutions).

Τι υπηρεσίες θα προσφέρει

Όσον αφορά την υπηρεσία της μεσιτείας στεγαστικών δανείων, αυτή περιλαμβάνει εξυπηρέτηση του υποψήφιου δανειολήπτη από το πρώτο έως το τελευταίο βήμα της λήψης στεγαστικού δανείου. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν, αρχικά, στην πλατφόρμα της Finthesis το είδος του στεγαστικού δανείου που θέλουν να λάβουν (ποσό, διάρκεια, είδος -κυμαινόμενου/σταθερού επιτοκίου) και θα λαμβάνουν την τιμολόγηση που προσφέρουν στα αντίστοιχα προϊόντα όλες οι τράπεζες ώστε να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα. Κατόπιν, η Finthesis θα αναλαμβάνει τη διαδικασία έγκρισης του δανείου end-to-end, διευκολύνοντας σημαντικά τον υποψήφιο δανειολήπτη σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Τα κανάλια που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πελάτης θα είναι τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά (καταστήματα), ωστόσο, η εταιρεία «ποντάρει» στη digital εμπειρία με την οποία είναι κατά κύριο λόγο εξοικειωμένες οι νεότερες γενιές. Στο δίκτυο της Finthesis θα ενταχθούν και τα μεσιτικά γραφεία προκειμένου η διείσδυση της αγοράς να είναι η μέγιστη δυνατή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό