27 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες μοιράζουν 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο μπαράζ αποκοπών και πληρωμών μερισμάτων ακολουθεί το προσεχές χρονικό διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στις υψηλές επιβραβεύσεις του Ιουνίου, αλλά και γενικότερα όλων των προηγούμενων μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέτοχοι θα κατοχυρώσουν δικαίωμα και θα εισπράξουν ένα χρηματικό ποσό άνω του 1,6 δισ. ευρώ μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Οι πληρωμές των τραπεζών

Από το καλεντάρι, αναμφίβολα, ξεχωρίζουν οι πληρωμές από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για πρώτη φορά έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια.

Στις 10 Ιουλίου, συγκεκριμένα, η Πειραιώς κάνει πρεμιέρα, κόβοντας το δικαίωμα για το μέρισμα των 79 εκατ. ευρώ, η καταβολή του οποίου θα ακολουθήσει στις 16 Ιουλίου.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Στις 25 Ιουλίου είναι η σειρά της Eurobank για την αποκοπή, με την επιβράβευση των 342 εκατ. ευρώ να κατατίθεται στους λογαριασμούς των μετόχων στις 31 Ιουλίου.

Στις 26 Ιουλίου η μετοχή της Alpha Bank θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 61 εκατ. ευρώ (η καταβολή έπεται την 1η Αυγούστου, ενώ θα υπάρξουν και ισόποσες αγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες στη συνέχεια θα διαγραφούν).

Η Εθνική θα ρίξει την τραπεζική αυλαία στις 29 Ιουλίου, όταν είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος για την είσπραξη των 332 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή είναι δρομολογημένη για τις 2 Αυγούστου.

Επιβραβεύσεις από τέσσερις ακόμα

Πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, «ταμείο» θα πάνε οι μέτοχοι κι άλλων blue chips, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον ΟΤΕ, όπου σήμερα είναι η αποκοπή για το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,71 ευρώ/μετοχή, με την κατάθεση των χρημάτων να ακολουθεί στις 10 Ιουλίου.

Εκείνη την ημέρα, παράλληλα, θα λάβει χώρα και η αποκοπή της επιβράβευσης του 1 ευρώ στην Jumbo και του 0,60 ευρώ στη Helleniq Energy (έχει προηγηθεί η καταβολή προμερίσματος 0,30 ευρώ), με την πληρωμή να έπεται στις 16 και 17 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, έπειτα από αρκετά χρόνια μερισματικής ανυδρίας, στις 21 Ιουλίου θα κατοχυρώσουν το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,50 ευρώ/μετοχή (22 Ιουλίου η αποκοπή). Η καταβολή θα ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα -και συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου.

Τέλος, η ΕΥΔΑΠ «κόβει» την επιβράβευση του 0,10 ευρώ στις 22 Ιουλίου, ενώ η είσπραξη των χρημάτων ακολουθεί στις 29 Ιουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα αποκοπών για τις εισηγμένες (*μικτό ποσό/μετοχή)

ΟΤΕ: 4 Ιουλίου (0,71 ευρώ) Jumbo: 10 Ιουλίου (1,00 ευρώ) Helleniq Energy: 10 Ιουλίου (0,60 ευρώ) Πειραιώς: 10 Ιουλίου (0,06 ευρώ) Ελλάκτωρ: 22 Ιουλίου (0,50 ευρώ) ΕΥΔΑΠ: 22 Ιουλίου (0,10 ευρώ) Eurobank: 25 Ιουλίου (0,09 ευρώ) Alpha: 26 Ιουλίου (0,02 ευρώ) Εθνική: 29 Ιουλίου (0,36 ευρώ)

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό