20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές ανακάλυψαν παραλλαγές σε έναν μικρό αριθμό γονιδίων που φαίνεται να αυξάνουν δραματικά (10, 20 ή και 50 φορές παραπάνω) την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας σε ορισμένα άτομα 

Η αλληλεπίδραση μιας ευρείας σειράς άλλων γονιδίων εμπλέκεται για τα περισσότερα άτομα με σχιζοφρένεια, μια σοβαρή νευροψυχιατρική νόσο που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Αλλά για ορισμένους που διαθέτουν μεταλλάξεις στα 10 γονίδια που εντοπίστηκαν στη νέα μελέτη,, η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», θα μπορούσαν μια μέρα να οδηγήσουν στη  θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Τάρτζιντερ Σινγκ, του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, το οποίο ηγήθηκε μιας προσπάθειας που περιλάμβανε πολυετή εργασία από δεκάδες ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως.

«Αυτό είναι το βιολογικό στοιχείο που οδηγεί σε καλύτερες θεραπείες», δήλωσε ο Σινγκ σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Ο Κεν Ντάκγουερθ γιατρός της Εθνικής Συμμαχίας για την Ψυχική Ασθένεια (National Alliance on Mental Illness), δήλωσε ότι η μελέτη αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη νευροεπιστήμη. Αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σύντομα μια τέτοια βασική έρευνα θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η νόσος μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 15 χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η σχιζοφρένεια προσβάλλει περίπου έναν στους 300 ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό την κληρονομική συνιστώσα της νόσου, μαζί με άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό