19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μειώθηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η έλλειψη ημιαγωγών φρενάρει τις πωλήσεις
Πτωτικά κινήθηκε η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Σεπτέμβριο κυρίως χάρη στην αδυναμία των εταιριών να παραδώσουν αυτοκίνητα, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή.
Αντίθετα, η αύξηση σε φορτηγά και λεωφορεία συνεχίζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς αντανακλώντας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Πάντως, το πρόσημο του 9μήνου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους είναι στο 36,2% για τα επιβατικά και 36,6% με 56,8% για λεωφορεία & φορτηγά αντίστοιχα.
Έτσι και με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Σχεδόν αμετάβλητη είναι και η κατανομή ανά κατηγορία με την Β΄ να «σέρνει τον χορό» και τα SUV κερδίζουν την προτίμηση ολοένα και περισσότερων αγοραστών. Επίσης, όσον αφορά τους κινητήρες, η αύξηση πωλήσεων των υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών συνεχίζεται σε βάρος των θερμικών κινητήρων.
Έτσι, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως το Σεπτέμβριο, έχει ως εξής:

Τέλος, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Αύγουστο ως εξής:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό