22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μακρόν και Λεπέν αποτυγχάνουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα πρώτα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία υποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν θα αποτύχουν να αδράξουν τα οφέλη που περίμεναν.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου αναμένεται να κερδίσει πάνω από το 10% των ψήφων –ποσοστό αρκετό για να του εξασφαλίσει την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έχει από την άλλη απογοητευτικά αποτελέσματα που είναι κάτω των προσδοκιών.

Και οι δύο είναι πίσω από το συντηρητικό κόμμα, Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR).

Η Ορόρ Μπερζέ, μία από τους βουλευτές του Μκαρόν,  περιέγραψε την κακή απόδοση του κόμματός της ως «δημοκρατικό χαστούκι για όλους μας».

Το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού αναμενόταν να διαπρέψει στον  πρώτο γύρο των ψηφοφοριών της Κυριακής και να κερδίσει τουλάχιστον μία περιοχή για πρώτη φορά. Αντ ‘αυτού προβλέπεται τώρα να έρθει δεύτερο.

Η Λεπέν, η οποία αν και δεν είναι υποψήφια ηγείται της εκστρατείας, περιέγραψε το ρεκόρ χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων, το οποίο εκτιμάται σε αποχή 66%,  ως «καταστροφή των πολιτών».

Απέδωσε μάλιστα τα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στην αδυναμία της κυβέρνησης να εμπνεύσει την πίστη στους πολιτικούς θεσμούς. «Ας το παραδεχτούμε, τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από μια καταρρακτώδη και επίσης ιστορική αποχή σχεδόν 70% λόγω της δυσπιστίας ενός εκλογικού συστήματος, το οποίο αφήνει τους ψηφοφόρους να αισθάνονται ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι όλα έχουν κατασχεθεί», είπε.

Οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές επιλέγουν νέα συμβούλια για τις 13 ηπειρωτικές περιοχές της Γαλλίας, συν μία υπερπόντια περιοχή, καθώς και 96 τμήματα. Υπάρχουν περισσότεροι από 15.700 υποψήφιοι για 4.100 θέσεις.

Οι εκλογές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και θεωρούνται ενδεικτικές της διάθεσης των πολιτών.

Δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι οι συντηρητικοί Les Républicains κερδίζουν το 27% των ψήφων, ακολουθούμενοι από Εθνικός Συναγερμός με 19%. Οι Πράσινοι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Η Δημοκρατία Εμπρός (La République en marche) του Μακρόν είναι όλα στο 11%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Γάλλου προέδρου συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές. Το κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός δεν υπήρχε την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Το κόμμα του δεν αναμενόταν να τα πάει ιδιαίτερα καλά σε αυτές τις εκλογές. Τον περασμένο μήνα, ένας υπουργός του υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «αυτές οι εκλογές δεν είναι ποτέ καλές για το κόμμα που έχει την εξουσία».

Παρόλα αυτά το προεδρικό κόμμα τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο. Δεν θα κερδίσει καμία περιοχή, έχοντας αποτύχει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη στις τοπικές περιοχές

Ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει αναμφίβολα μια πρόκληση ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι οι περιφερειακές εκλογές καθυστέρησαν τρεις μήνες λόγω της πανδημίας. Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου.

naftemporikil.gr με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό