12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη έδωσαν άνοδο στις αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΗ άνοδος των αμερικανικών αγορών και τα αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ευνοούν και τις ευρωπαϊκές αγορές με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται ανοδικά. Eνδεικτικά ο γερμανικός DAX κατέγραφε στις 17.30 ώρα Ελλάδος άνοδο 0,6% πάνω από τις 13.500 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,79% στις 6.460 μονάδες , ο ιταλικός MIB είχε αύξηση 0,8% στις 22.540 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,05%.

Τα θετικά στοιχεία για τις υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων λειτούργησαν ως καταλύτες της ανοδικής έναρξης των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών. Οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης τους σημαντική άνοδο και υπερκαλύπτουν τη νευρικότητα που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η επίσκεψη Πελόζι στην Ταιβάν και η (λεκτική και στρατιωτική) κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα. Ο Dow Jones διαμορφώνεται κοντά στις 32.580 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.127 μονάδες και ο Nasdaq στις 12.500 μονάδες.

Έφτασε στις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τράπεζες συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανοδική κίνηση, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει στις 870 μονάδες, έχοντας οριακή άνοδο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς πριν την έναρξη, σε συνδυασμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει και για μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Titanas Int) έχουν συντηρήσει το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και την εναρμόνιση της ανόδου με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά (0,05%) πάνω από το σημείο που ξεκίνησε και διαμορφώθηκε στις 870,24 μονάδες. Αυξημένη μεταβλητότητα σε εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης. Αξιοσημείωτη η αύξηση των συναλλαγών στα 73,04 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν με άνοδο και 43 υποχώρησαν. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) ήταν αυτός που υπεραπέδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση (0,44%) ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε μόλις 0,05%.

Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι του Εμπορίου (1,13%), Κατασκευών Υλικών (0,89%) με αντίδραση της μετοχής Ελλάκτωρ, Πρώτων Υλών (0,39%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,28%). Πτωτικά κινήθηκαν τα τρόφιμα-Ποτά (-1,74%) με πιέσεις στη μετοχή της Coca Cola HBC, Τηλεπικοινωνίες (-1,18%), Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-0,9%), Πετρελαϊκές (διυλιστήρια) (-0,65%).

Με δεδομένο ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει και την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Ευρώπη στο δ’ τρίμηνο 2022 σε βαθμό ύφεσης, οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη θα αποτελέσει ευκαιρία ανόδου στις αγορές. Ωστόσο όλοι φοβούνται ότι ο χειμώνας 2022 θα έχει αρνητικές εκπλήξεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Προς το παρόν, τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που συντηρούν την ανοδική κίνηση των αγορών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό