27.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall – “Βουτιά” 260 μονάδων ο Dow

Ειδήσεις Ελλάδα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν χθες οι Nasdaq και S&P 500 να πλήττονται από την πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, η οποία αποτυπώνει την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης. Οι τρεις δείκτες έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά της ημέρας, ωστόσο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους για τις τελευταίες τρεις εβδομάδας. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, με τη “βουτιά” των κρατικών χρεογράφων να προκαλεί αμφιβολίες στους επενδυτές κατά πόσο θα συνεχιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έκλεισε στο 1,297%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, και το 30ετές υποχώρησε στο 1.921%, αφού πρώτα διολίσθησε μέχρι το 1,86%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έμεινε μακριά από μια σειρά ιστορικών υψηλών που έχει σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην ανησυχία ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αμερικανική αγορά παραμένει σε επαφή με τα ρεκόρ της. 

“Ουσιαστικά παραμένουμε σε επίπεδα ιστορικών υψηλών, οπότε δεν θα έβγαζα πολλά συμπεράσματα από τη σημερινή συνεδρίαση”, δήλωσε ο Oliver Pursche, ανώτερος αντιπρόεδρος της Wealthspire Advisors.

“Η αγορά ομολόγων αντανακλά ότι η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστικός πληθωρισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή, και αυτός είναι ο φόβος που οδηγούσε τις αποδόσεις υψηλότερα” πριν από το πρόσφατο ράλι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η “βουτιά” στη Wall ήρθε μια ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έδωσαν “σήμα”, στην τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου, ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones, έχασε 0,75% ή 260 μονάδες υποχωρώντας στις 34.421,93, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν μέχρι και τις 400 μονάδες. Ο ευρύτερoς S&P 500 διολίσθησε κατά 0,86% λίγο πάνω από τις 4.320,82 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,72% στις14.559,78 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. 

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, η AMC Entertainment πρόσθεσε 6,37%, αφού οι έμποροι λιανικής στο Reddit ενώθηκαν μετά την πτώση της μετοχής πάνω από 20% αυτή την εβδομάδα. 

Στον αντίποδα, η Didi διολίσθησε κατά 5,9%, ενώ η Alibaba Group και η Bidu έχασαν 3,9% και 3,7% αντίστοιχα. Οι μετοχές των ημιαγωγών υποχώρησαν, με τις Micron, Nia, Qualcomm και Intel να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla παρουσίασε το Standard Range (SR) Model Y στην ιστοσελίδα της στην Κίνα, με τιμή εκκίνησης τα 276.000 ¥ (42.589 δολάρια). Η παράδοση των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. 

Στο μεταξύ, γενικοί εισαγγελείς σε 36 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια μήνυσαν αργά την Τετάρτη την Google της Alphabet για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία παραμένει κοντά σε χαμηλό πανδημίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, στις 373.000 αιτήσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό