32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Μαγνησία: Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγα 24ωρα στον δήμο Ρήγα Φεραίο στη Μαγνησία καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας με το νερό που υδροδοτεί τα χωριά Ριζόμυλο και Στεφανοβικείου να κρίνεται ακατάλληλο προς πόση. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τοπική ιστοσελίδα του Βόλου, επικρατεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους κατά της δημοτικής αρχής καθώς πάνω από 100 συντοπίτες τους, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. 

Εκτάκτως μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Η συρροή τόσων πολλών κρουσμάτων φέρνει αύριο Δευτέρα, άρον- άρον σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης, μετά από αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου.

Η κ. Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΠΕ Μαγνησίας αποκάλυψαν το πρόβλημα. Η γαστρεντερίτιδα θέριζε τα δύο μεγαλύτερα χωριά της περιοχής και οι υπεύθυνοι του δήμου «σιωπούσαν», είτε γιατί δεν γνώριζαν ως όφειλαν είτε διότι πίστευαν πως δεν θα προκύψει πρόβλημα.

Το εξωφρενικό είναι ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής πως υπάρχει πρόβλημα με το νερό την Παρασκευή το βράδυ, λίγο μετά της 11, μέσω μίας ανάρτησης στα social media, κι «όποιος την είδε… την είδε».

Σε αντίθεση με την ολιγωρία της δημοτικής αρχής, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μέσω της Διεύθυνσης Υγιεινής ήταν εκείνη που έσπευσε να κινητοποιήσει άπαντες και φυσικά να «ταρακουνήσει» τον δήμο.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησε τις έρευνες.

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η Διεύθυνση Υγιεινής προχθές το απόγευμα έστειλε κατεπείγουσα ενημέρωση στον δήμο και στη ΔΕΥΑΡΦ, όμως απόκριση δεν υπήρξε.

«Δεν είδαμε το mail» φέρεται να είναι η απάντηση που εισέπραξαν στην ΠΕ Μαγνησίας και τότε η ανησυχία έγινε τρόμος…

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε»

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ίδια η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες συστάσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή θα βρεθεί κλιμάκιο και θα κάνει ελέγχους στο νερό.

Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΡΦ στη δική της ανακοίνωση συστήνει τη μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση και ενημερώνει ότι διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Παπαδάμ ζητάει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡΦ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Είναι μία συνήθης τακτική της επιχείρησης, να μην ενημερώνει τους αιρετούς για τα θέματα που προκύπτουν, όπως ακριβώς και με την περίπτωση καταγγελίας υπαλλήλου προς τη ΔΕΥΑΡΦ, για την οποία δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ανεξάρτητα από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, πρέπει να ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία των αναλύσεων του νερού, σύμφωνα με το διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο που επικαλείται ο δήμος στην ανακοίνωση του, έτσι ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν την κατάσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία τους.

Θέσαμε το θέμα με επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡΦ, χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα, επειδή κύριο μέλημά μας είναι η λύση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΡΦ δεν έγινε καμία αναφορά και καμιά ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν μπορεί το ενδιαφέρον της επιχείρησης να επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση των τελών για την αποχέτευση και στις προσλήψεις συμβασιούχων δίμηνης σύμβασης ή αναθέσεις για άλλες υπηρεσίες και να μην υπάρχει ενημέρωση, τουλάχιστον στα μέλη της διοίκησης, για την ποιότητα του νερού.

Η παράταξή μας είναι πάντα κοντά στο συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό