13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μία… περήφανη ήττα (ΦΩΤΟ+VIDEO) – 17/09 08:42 : aek365

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ΑΕΚ του 1986 ήταν μια ομάδα που ξεκινούσε τη σεζόν με πολλά προβλήματα: χωρίς μεγάλες μεταγραφές (είχαν αποκτηθεί μόνο οι νεαροί Μαυροδήμος και Γεωργιάδης) με -3 στο πρωτάθλημα από υπόθεση δωροδοκίας την προηγούμενη σεζόν, εξόριστη στο ΟΑΚΑ και με τον Θωμά Μαύρο «νικημένο» από τους τραυματισμούς. Απέναντι στη μεγάλη Ίντερ των Αλτομπέλι, Μπέργκομι, Τζένγκα, Πασαρέλα, Ρουμενίνγκε κ.α. που είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1984-85, έδειχνε να μην έχει καμία τύχη πρόκρισης.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και η ΑΕΚ δεν προκρίθηκε. Για να αποκλειστεί, όμως, έπρεπε να είναι άτυχη στον αγώνα του Σαν Σίρο, σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, και να αδικηθεί κατάφωρα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Ειδικά στον πρώτο αγώνα, η ΑΕΚ έκανε μια μεγάλη εμφάνιση που συγκλόνισε την Ελλάδα, αλλά υπέκυψε στην ατομική ανωτερότητα των Ιταλών και στο λάθος του επόπτη που επέτρεψε στον μεγάλο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να ξεκινήσει από θέση οφσάιντ για το 2-0 στο 79’ και να καταδικάσει ουσιαστικά την ελληνική ομάδα.

Προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Ολλανδός Αλμπερ Φαφιέ που εμπιστεύθηκε τους δύο νεαρούς στην ενδεκάδα. Ειδικά ο Κοζανίτης Μαυροδήμος πήγε πολύ καλά πάνω στον Ρουμενίγκε, αν και μια φορά ήταν αρκετή για να του ξεφύγει και να κάνει τη σέντρα, από την οποία ξεκίνησε το γκολ του Αλεσάντρο Αλτομπέλι στο 57’ (μετά την κεφαλιά-πάσα του Γκαρλίνι). Ακόμα κσι στο 2-0 του Ρουμενίγκε δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο νεαρός και άπειρος (προερχόμενος από τη Γ’ Εθνική) Μαυροδήμος, αφού ο Γερμανός ξεκίνησε από θέση οφσάιντ, κάτι που παραδέχθηκε έμμεσα μετά τον αγώνα και ο προπονητής της Ίντερ Τζιοβάνι Τραπατόνι.

Πριν, μετά και ανάμεσα από τα δύο γκολ, η ΑΕΚ έδωσε ρεσιτάλ μπάλας αλλά και… γκαντεμιάς. Μπροστά σε περίπου 50 χιλιάδες θεατές (49.055 εισιτήρια, εκ των οποίων περίπου τρεις χιλιάδες πήγαν σε ελληνικά χέρια) έχασε μεγάλες ευκαιρίες με Χατζή, Μαυροδήμο (απανωτές 36’ και 37’) Μανωλά (41’) και πήγε στα αποδυτήρια με ένα 0-0 που δεν την ικανοποιούσε.

Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε το γκολ της Ίντερ και ένα δοκάρι της με τον Ματεόλι (63’) αλλά και η πιο μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ (75’) με το μονοκόμματο σουτ του Χόκαν Σάντμπεργκ –μετά από σέντρα του Στέλιου Μανωλά- που εξουδετέρωσε δύσκολα ο κορυφαίος Ιταλός τερματοφύλακας της εποχής Βάλτερ Τζένγκα. Τέσσερα λεπτά μετά έγινε το 2-0 με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Παρά την ήττα της ΑΕΚ, ο μεγάλος Ρουμενίγκε τη χαρακτήρισε «εκπληκτική ομάδα». Το τι είπε, μπορείτε να το δείτε σε ρεπορτάζ από την «Αθλητική Ηχώ» της εποχής που αναδημοσιεύουμε.

Στα παραλειπόμενα του ταξιδιού, οι παρατηρήσεις του Αλμπερτ Φαφιέ ότι, ενώ είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να πάνε στα δωμάτιά τους αμέσως μετά την επιστροφή από το γήπεδο στο ξενοδοχείο, τρεις από αυτούς προτίμησαν να καθίσουν στο μπαρ. Ο Ντίνος Μπαλής απάντησε ότι «ήμασταν πολύ στενοχωρημένοι από το πώς χάσαμε και θέλαμε να ξεσκάσουμε»…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Χατζής, Μαυροδήμος, Μανωλάς (85’ Γεωργιάδης) Χατζόπουλος, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Μπαλής, Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Καραγκιοζόπουλος

Στη φωτογραφία, ο Χόκαν Σάντμπεργκ μονομαχεί με τον Ρικάρντο Φέρι στον αγώνα του ΟΑΚΑ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου

17/9/61 ΑΕΚ-Νίκη Βόλου 2-0 (A’ Εθνική)

17/9/72 Καβάλα-ΑΕΚ 0-1 (A’ Εθνική)

17/9/75 Βοϊβοντίνα-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)

17/9/89 ΠΑΟΚ-AEK 1-1 (A’ Εθνική –πρεμιέρα στην Τούμπα και πολύτιμος βαθμός με τοπ γκολ του Οκόνσκι)

17/9/95 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 5-1 (A’ Εθνική) 

17/9/02 Γκενκ-ΑΕΚ 0-0 (Τσάμπιονς Λιγκ –πρεμιέρα στο Βέλγιο με… αριστερό χαφ τον Ναλιτζή και με μεγάλες χαμένες ευκαιρίες από Ντέμη και Λάκη)

17/9/03 ΑΕΚ-Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 1-1 (Τσάμπιονς Λιγκ –ο Βασίλης Τσιάρτας ισοφάρισε λίγο πριν τη λήξη του αγώνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η ΑΕΚ πήρε τον έναν από τους δύο βαθμούς της στον όμιλο)

17/9/2009 Εβερτον-ΑΕΚ 4-0 (Γιουρόπα Λιγκ –κακή πρεμιέρα στον όμιλο, ένδειξη του πώς θα συνέχιζε η ΑΕΚ)

17/9/2016 Βέροια-ΑΕΚ 0-2

17/9/2017 Λαμία – ΑΕΚ 0-1

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό