35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Μήπως τελικά η ιστορική καταδίκη τον ευνοεί;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόφαση δικαστηρίου να κρίνει ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για συνολικά 34 πλημμελήματα και κακουργήματα, που αφορούν το πώς κατεγράφη στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας η πληρωμή της πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να κρατήσει το στόμα της κλειστό, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ίδιου και πολιτικών συμμάχων του. Τονίζουν ότι πρόκειται για μία πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη, ένα προεκλογικό κυνήγι μαγισσών.

Αυτό είναι βεβαίως το αφήγημα που προωθεί από την πρώτη στιγμή. Η απάντηση από την άλλη είναι πως η καταδίκη είναι η απόδειξη ότι το σύστημα Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λειτουργεί. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – ούτε καν πρώην πρόεδροι, που διεκδικούν με αξιώσεις την επιστροφή τους στον Λευκό Οίκο.

Το ερώτημα τώρα είναι, θα επηρεάσει τις πιθανότητες επανεκλογής του; Και πώς; Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ή δεν θα έχει καμία επίδραση στον δρόμο για τις εκλογές ή θα λειτουργήσει για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων… θετικά, συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο την εκλογική βάση του κόμματος. Γιατί; Μα γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, που ανά καιρούς έχουν έρθει στο φως.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των υπερμάχων του Ντόναλντ Τραμπ είναι η ακόλουθη ανάρτηση, την οποία μοιράστηκε και ο Έλον Μασκ.

«Η πρώτη καταδίκη για κακούργημα ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν για τους πολέμους στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, για παράνομα πραξικοπήματα της CIA, για επιθέσεις με drone ή για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών. Ήταν επειδή ο Τραμπ χαρακτήρισε εσφαλμένα μια πληρωμή 130.000 δολαρίων για το NDA μίας πορνόσταρ. Αυτό λέει πολλά», έγραψε ο λογαριασμός Geiger Capital.

The first felony conviction of a former US President wasn’t for the Iraq or Afghanistan wars, illegal CIA coups, drone striking weddings, or spying on Americans…

It was because Trump misclassified a $130,000 payment for a porn star’s NDA.

Tells you everything you need to know.

— Geiger Capital (@Geiger_Capital) May 31, 2024

Και η αίσθηση αυτή – της δίωξης και καταδίκης για κάτι ασήμαντο – φαίνεται να υπάρχει σε αξιοσημείωτο ποσοστό της κοινής γνώμης και των πολιτικών παρατηρητών, ακόμη και εάν δεν συμμερίζονται τα περί πολιτικά υποκινούμενης καταδίκης.

Μετατρέποντας την καταδίκη σε μετρητά

Αυτό του δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ετυμηγορία ενοχής υπέρ του. «Μόλις καταδικάστηκα σε μια ΣΤΗΜΕΝΗ πολιτική δίκη για το Κυνήγι Μαγισσών: Δεν έκανα ΤΙΠΟΤΑ ΛΑΘΟΣ!. Αλλά με την υποστήριξή σας αυτή τη στιγμή της ιστορίας, ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!», έγραψε σε ανάρτηση, με την οποία ουσιαστικά ζητούσε χρηματοδότηση.

Η εκστρατεία του έχει επανειλημμένα μετατρέψει τον νομικό κίνδυνο σε εκατομμύρια δολάρια για να τροφοδοτήσει την πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, σχολιάζει και το Politico. Η ευκαιρία να αποκομίσει χρήματα από την ετυμηγορία έρχεται μάλιστα την ώρα που η εκστρατεία του Τραμπ εξακολουθεί να έχει σημαντικά λιγότερα μετρητά στον προεκλογικό λογαριασμό της από τον Πρόεδρο (49  έναντι 84 εκατ. δολαρίων).

«Με την ετυμηγορία τώρα πιστεύω ότι η βάση θα είναι απολύτως απελευθερωμένη. Όσοι τον υποστηρίζουν θα δώσουν περισσότερα. Και όσοι έμειναν στο περιθώριο θα βγουν από το περιθώριο για να συσπειρωθούν γύρω από αυτό που θεωρούν ως παρωδία δικαιοσύνης», δήλωσε στο Politico ο Μάθιου Μπάρτλετ, Ρεπουμπλικανός αναλυτής, που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ. «Τώρα που κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες, μπορείτε πιθανώς να περιμένετε 34 εκατομμύρια δολάρια να εισρεύσουν», συμπλήρωσε.

Οι άλλες – σαφώς πιο σοβαρές –  υποθέσεις

Οι υπόλοιπες δίκες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι για ενέργειες, που μπορούν να θεωρηθούν απειλή για τη Δημοκρατία. Κατηγορείται για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος σε ορισμένες πολιτείες, στις οποίες ηττήθηκε το 2020, όπως η Τζόρτζια, για εξαπάτηση της χώρας και κακή διαχείριση ευαίσθητων εγγράφων. Οι δίκες θα αρχίσουν πιθανότατα πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν να δώσουν ετυμηγορία έως τότε.

Προς το παρόν ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του, έχει συμβιβάσει με άνεση τους ρόλους του κατηγορούμενου και του υποψηφίου, εστιάζοντας μάλιστα την εκστρατεία του σε μεγάλο βαθμό στις νομικές περιπέτειές του.

Το αν οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα συμφωνήσουν πως είναι «θύμα δικαστικής παρενόχλησης», όπως είπε ο Έλον Μασκ, ή θα αναθεωρήσουν την υποστήριξή τους επηρεασμένοι από πιθανές αποκαλύψεις κατά την εκδίκαση των τριών άλλων υποθέσεων, μένει να φανεί.

Αν κάτι βλέπουμε πάντως έως τώρα είναι πως εάν θέλεις να βάλεις φρένο σε έναν λαϊκιστή, δεν φτάνει να τον νικήσεις στη δικαστική αίθουσα. Πρέπει να ηττηθεί στον πολιτικό στίβο. Και εκεί προς το παρόν, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, κερδίζει τον Μπάιντεν στα σημεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό