15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα: Μην κατεβάσετε στροφές λόγω εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της σχετικά με την τελευταία δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθ’ όλη την εκλογική περίοδο. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην ειδική έκδοση της Καθημερινής «Κ-Επιχειρείν» και τον Βασίλη Κωστούλα. 

«Γενικότερα, η πολιτική ιδιοκτησία είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, και η Επιτροπή πιστεύει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν συνείδηση της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας», δηλώνει ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνοντας παράλληλα πως «κατά κανόνα, η Επιτροπή δεν σχολιάζει την πολιτική των κομμάτων και τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη». 

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στην περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της σχετικά με την τελευταία δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις διαπιστώσεις της πρώτης έκθεσης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα για σημαντική πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως στη δημοσιονομική πολιτική, στη φορολογική διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο Κτηματολόγιο και στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά σημειώνει πως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος σε ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τα οποία χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την πλήρη επίτευξη των στόχων.

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης 

«Η Ελλάδα παρουσίασε ένα στέρεο, καλά ισορροπημένο σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν μια συνολική, καλοζυγισμένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική της κατάσταση», τονίζει ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά έχει επίσης στόχο να επιφέρει έναν διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εφαρμογή του θα βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει ακριβώς αυτό: να προχωρήσει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά εργασίας και στο θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας διοίκησης, της φορολογικής διοίκησης και του δικαστικού συστήματος. Αυτά αναμένεται να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας: νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας για το μέλλον».

Ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνει ότι παραμένει η πρόκληση να γίνει πράξη ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. «Για το μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας και ρυθμού υλοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023.

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης έναντι των αυξημένων τιμών αναφέρει ότι τα περισσότερα μέτρα δεν φαίνεται να στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τα περισσότερα δεν διατηρούν πλήρως το σήμα των τιμών για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

«Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι τα μέτρα υποστήριξης είναι προσωρινά και επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δηλώνει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό