26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Μήνας… πληρωμής ο Μάιος για το επίδομα παιδιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που έχουν γίνει στην πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21. 

Υπογραμμίζεται πως η 2η διμηνιαία δόση του 2024 – η οποία αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Ωστόσο, για μια μερίδα δικαιούχων, αυτή η πληρωμή θα είναι… διπλή! Κι αυτό διότι όσοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού δεν είχαν υποβάλει αίτηση πριν από την προηγούμενη εκκαθάριση (για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την πρώτη πληρωμή του 2024, τώρα θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά.

 Θυμίζουμε ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα – ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος – και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγό του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια στην υποβολή της αίτησης

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό