18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μέχρι τον Μάιο η απόφαση για το εμβόλιο κατά του ιού RSV

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει έως την άνοιξη εάν θα εγκρίνει την Pfizer το εμβόλιο για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, ή RSV, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η Pfizer, σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο FDA αποδέχθηκε το υποψήφιο εμβόλιο RSV για επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ταχείας διαδικασίας που μειώνει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης κατά τέσσερις μήνες. Ο FDA αναμένεται να λάβει τελική απόφαση για το αν θα εγκρίνει το εμβόλιο μέχρι τον Μάιο του 2023.

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια σε βρέφη και ηλικιωμένους ενήλικες. Μεταξύ 60.000 και 120.000 ηλικιωμένοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με RSV και 6.000 έως 10.000 ηλικιωμένοι πεθαίνουν από τον ιό.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον RSV.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer ήταν περίπου 86% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που ορίζεται ως τρία ή περισσότερα συμπτώματα. Το εμβόλιο ήταν περίπου 67% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ηπιότερης ασθένειας του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που ορίζεται ως δύο ή περισσότερα συμπτώματα.

“Καθώς δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα εμβόλια για τον RSV, οι ηλικιωμένοι ενήλικες παραμένουν σε κίνδυνο για τη νόσο RSV και πιθανά σοβαρά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών αναπνευστικών συμπτωμάτων, νοσηλείας και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θανάτου”, δήλωσε η Annaliesa Anderson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν φέτος μια ασυνήθιστα δύσκολη περίοδο RSV. Η μετάδοση του RSV ήταν πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Co λόγω των μέτρων συγκάλυψης και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πολλοί άνθρωποι δεν μολύνθηκαν κατά συνέπεια, οπότε η ανοσία του πληθυσμού είναι χαμηλότερη αυτή τη στιγμή.

Από τον Οκτώβριο, οι ηλικιωμένοι έχουν νοσηλευτεί με RSV σε ποσοστό 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρήθηκε το 2018 έως το 2019, την τελευταία πλήρη περίοδο πριν από την έναρξη της πανδημίας του Co.

Η Pfizer αναπτύσσει επίσης ένα μητρικό εμβόλιο για την προστασία των νεογνών που είναι πολύ μικρά για εμβολιασμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό