16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέτρα πολλών ταχυτήτων  για την πανδημία

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]  

Σε «δόσεις» μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη  Όμικρον εξαπλώνεται  και χθες καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Σε αυτή τη χρονική στιγμή το  ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και αναμένεται απόφαση, ώστε να μην απαιτείται να μεσολαβεί εξάμηνο ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση. Στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών τη νέα χρόνια, με τα «φώτα» να πέφτουν σε όσους είναι στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 60.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός σχεδιασμός  προβλέπει τα εξής: 

1. Δύο νέα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί από την επιτροπή ειδικών. Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα -τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες- θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.  Για τα ανήλικα παιδιά -όπως γίνεται στους κλειστούς χώρους της εστίασης-  η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Επίσης για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid test θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορεί να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. 

2.Από τις  6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο,  ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για  την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.  

3. Στις 13 Δεκεμβρίου θα μπει σε εφαρμογή η ρύθμιση που προβλέπει πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 θα έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό θα είναι και ένα κίνητρο για την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης

4. Ρεβεγιόν δύο ταχυτήτων θα κάνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Μάλιστα σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό (σήμερα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού  τεστ).

5.Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

6. Τη νέα χρονιά θα ανοίξει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες αν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που αποφασιστεί επέκταση του μέτρου θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια (με όσους είναι από  50 έως  60 ετών να παίρνουν σειρά).

7.Στο τραπέζι παραμένουν και αλλά μέτρα, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Από τις παρεμβάσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Επίσης υπό συζήτηση είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (δηλαδή να πάνε απο δύο σε τρία την εβδομάδα). 

 

Αγώνας δρόμου για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Θετικά είναι τα μηνύματα των τελευταίων ημερών από τη συμμετοχή  των άνω των 60 στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς μέσα σε δύο ημέρες   έχουν κλειστεί 34.000 ραντεβού. Ωστόσο περίπου 470.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» και σε αυτούς θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι συνολικά μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό 67,3% επί του γενικού πληθυσμού και 76,9% του ενήλικου πληθυσμού. Μάλιστα με υψηλές ταχύτητες προχωρούν οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης και ήδη 1.5 εκατομμύριο άτομα έχουν κάνει το σχετικό βήμα. 

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται  ότι η δυναμικότητα του συστήματος το Δεκέμβριο -ειδικά  μετά την πρόσθεση νέων εμβολιαστικών κέντρων- ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμών. Έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατομμύρια ραντεβού και είναι διαθέσιμα περισσότερα από άλλα 1,5 εκατομμύρια . Μάλιστα αυτή την Κυριακή θα δοθεί η δυνατότητα για επιπλέον 60.000 ραντεβού εμβολιασμού. 

Τέλος να σημειωθεί πως η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε ότι μπορεί να  ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων  που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με εκείνα που δίνονται στον γενικό  πληθυσμό. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό