19.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Ώρες τρόμου μέχρι το ιρανικό πλήγμα κατά του Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

 Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε δεκάδες πόλεις σε όλο το κεντρικό Ισραήλ. ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε πολλές περιοχές μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ. Αν και αποδοθηκαν στον Λίβανο, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το Ιράν.

Μέσα στο νέο σκηνικό τρόμου που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, μετά και την χθεσινή «στοχευμένη» εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, το Τελ Αβίβ έχει προετοιμαστεί για ιρανικό πλήγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ξεκίνησε η επίθεση: Ιρανικό σφυροκόπημα με πάνω από 100 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ

Σε μια σημαντική κλιμάκωση που απειλεί να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η Ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται μέσα στις επόμενες 12 ώρες.

Επίσης ο Λευκός Οίκος  ανέφερε ότι είχε ενδείξεις για ιρανικό πλήγμα με βαλιστικούς πυραύλους, προσδιορίζοντας το χρονικό διάστημα της επίθεσης εντός 24 έως 48 ωρών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γίοαβ Γκάλαντ αξιολογεί την κατάσταση  σε σύσκεψη  με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF και ανώτερους αξιωματούχους.

Τρεις στρατιωτικές βάσεις και ένα αρχηγείο μυστικών υπηρεσιών

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να μπουν τρεις ισραηλινές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, καθώς και ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ και Μονάδα 8200) που βρίσκεται κοντά στην Herzliya, βόρεια του Τελ Αβίβ. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Κόλαση επί γης ο Λίβανος: Η «αναπόφευκτη» εισβολή από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και οι επιλογές τρόμου του Ιράν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών  η επίθεση θα είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη σε έκταση από εκείνη που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο και θα περιλαμβάνει πιθανότατα βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, αν και  σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται δυτικές πηγές η επίθεση θα πραγματοποιηθεί μόνο με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά.

Ο Λευκός Οίκος

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη προετοιμάζει  επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στα αναμενόμενα πλήγματα, δήλωσε ο αξιωματούχος, παρόμοια με τον τρόπο που κατέρριψαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν το Ιράν εξαπέλυσε παρόμοια επίθεση τον Απρίλιο.

Το Ιράν, καθώς είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ, πιέζεται να απαντήσει κατά του Ισραήλ, διαφορετικά κινδυνεύσει να χάσει την περιφερειακή αξιοπιστία του.

Απειλές για χρήση πυρηνικών

Όταν η ισραηλινή βόμβα σκότωσε τον Χασάν Νασράλα, δεν αποκεφάλισε απλώς μια τρομακτική πολιτοφυλακή που έχει εκδιώξει περίπου 60.000 Ισραηλινούς από τα σπίτια τους με συχνές επιθέσεις με ρουκέτες. Κατάφερε ένα ισχυρότατο πλήγμα στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» του Ιράν. Είναι μία ταπεινωτική εξέλιξη για την Τεχεράνη. Και μία εξέλιξη, που όπως προειδοποιεί ο Economist, μπορεί να την ωθήσει στην άλλη κύρια μορφή αποτροπής: το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.

Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ισραηλινών επιδρομών στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, Ιρανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται ότι η πολεμική του Ισραήλ μπορεί να παρακινήσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το καθεστώς επεκτείνει ταχύτατα τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης και ο άνθρωπος που λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις μπορεί να αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει το καθεστώς του, το οποίο περιφρονείται από τους ίδιους τους πολίτες και είναι ευάλωτο στην ισραηλινή επίθεση, θα ήταν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Κι όμως δεν ειναι η Χεζμπολάχ ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ – Ποιον προσπαθεί να «παγιδεύσει»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό