16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάχη στη λάσπη και γκολ πρόκρισης (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Κάποιες ήττες μοιάζουν με νίκες. Και κάποια γκολ μετρούν… διπλά. Κάτι τέτοιο συνέβη και σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια, στην ήττα της ΑΕΚ με 3-2 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στον πρώτο αγώνα για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας μέσα σε έναν κανονικό βούρκο, το γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς έξι λεπτά πριν από τη λήξη επέτρεπε στην ΑΕΚ να χρειάζεται μόνο ένα γκολ στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, ώστε να προκριθεί στα προημιτελικά.

Αυτό έγινε τελικά. Το 1-0 με το γκολ του Δημήτρη Γκέσιου στις 4 Φεβρουαρίου 1981 έδωσε στην ΑΕΚ την πρόκριση, αλλά η μισή δουλειά είχε γίνει ένα παγωμένο μεσημέρι Τετάρτης, ανήμερα του Αϊγιαννιού, σε ένα ντέρμπι με άγρια ομορφιά και με τρομερή εναλλαγή στο σκορ και στα συναισθήματα.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο μιλούν από μόνα τους. Μέσα σε συνθήκες που οι σημερινοί ποδοσφαιριστές δεν έχουν δει ούτε στους… εφιάλτες τους, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ χόρτασαν μπάλα τους φιλάθλους. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και θα μπορούσαν να έχουν πάρει σκορ ασφαλείας, αλλά οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τον τρόπο να φύγουν με ένα σκορ ήττας που έμοιαζε, όπως είπαμε και όπως αποδείχθηκε, με νίκη.

Το σκορ άνοιξε στο 25’. Ο Πέτρος Ραβούσης έκανε φάουλ στον Γιώργο Δεληκάρη και ανέλαβε να εκτελέσει ο Λάκης Κατσιάκος που έκανε το 1-0. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το ημίχρονο, αλλά νωρίς στο δεύτερο η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον κορυφαίο της σε εκείνο τον αγώνα Πέτρο Ραβούση. Στο 51’ ο Χρήστος Αρδίζογλου εκτέλεσε κόρνερ και ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ με γερό άλμα και κεφαλιά ισοφάρισε. Μπορείτε να το δείτε στη φωτογραφία, αλλά δεν φαίνεται ο σκόρερ.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν πολύ καλός εκείνη τη μέρα. Αντεπιτέθηκε και πέτυχε δύο γκολ, στο 70’ με τον Μιχάλη Τζιράκη που σημάδεψε το… τέρμα της ομάδας του (είχε έρθει στην ΑΕΚ από τον ΟΦΗ το προηγούμενο καλοκαίρι) και στο 78’ με σουτ του Λάκη Σημαιοφορίδη. Όλα έδειχναν ότι κρατούσε στα χέρια του ένα σκορ-χρυσάφι εν όψει της ρεβάνς, όμως οι παίκτες του Μίλτου Παπαποστόλου (είχε αναλάβει την ΑΕΚ τον Μάρτιο του 1980 και θα έμενε έως και το τέλος της σεζόν 1980-81) δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Στο 84’ ο Σπύρος Θώδης έκανε σέντρα από τα αριστερά και η μπάλα κατέληξε στα πόδια του Δημήτρη Γκέσιου στην άλλη πλευρά της περιοχής. Ο έμπειρος επιθετικός που και αυτός είχε έρθει το καλοκαίρι του 1980 ως ελεύθερος από τον Ηρακλή, γύρισε την μπάλα στον Ντούσαν Μπάγεβιτς που με δυνατό σουτ έκανε το 3-2, κόβοντας τα πόδια των αντιπάλων και αναπτερώνοντας τις ελπίδες της ΑΕΚ. Ήταν το τρίτο γκολ του Μπάγεβιτς στη Λεωφόρο, μετά το νικητήριο τέρμα στο 0-1 του Κυπέλλου του 1978 και στο 2-2 του πρωταθλήματος ένα χρόνο μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ έπαιξε χωρίς τον Λάκη Νικολάου που τρεις μέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι σε σύγκρουση με τον Στεργιούδα στο 0-0 με τον Εθνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε σπάσει το ζυγωματικό του και είχε υποβληθεί σε επέμβαση.

Και ένα ιδιαίτερο στατιστικό: ο Κώστας Ελευθεράκης είχε έρθει ως ελεύθερος στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1980, μετά από 12 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη μέρα πήγε για πρώτη και τελευταία φορά στη Λεωφόρο ως αντίπαλος, όπως και ο Μίμης Δομάζος δύο χρόνια πριν. Δεν χρειάστηκε να ζήσει δεύτερη φορά αυτή την εμπειρία, αφού το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 του πρωταθλήματος τον Μάιο του 1981 διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς η Λεωφόρος είχε κριθεί προσωρινά ακατάλληλη λόγω του σεισμού της 24/2/81.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Μανωλάς, Παραπραστανίτης, Ραβούσης, Τζιράκης (73’ Καραβίτης) Ελευθεράκης, Αρδίζογλου, Θώδης, Μπάγεβιτς, Βλάχος (33’ Γκέσιος) Μαύρος

Στις 7 Ιανουαρίου

7/1/1951 ΑΕΚ-Αούστρια Βιένης 2-2 (Φιλικός αγώνας –τεράστια διεθνής επιτυχία και αγώνας-σταθμός για τα δεδομένα της εποχής, καθώς η Αούστρια ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες της μεταπολεμικής περιόδου στην Ευρώπη) 

7/1/68 Αιγάλεω-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική -αγώνας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που το τέλος του βρήκε την,  μετέπειτα πρωταθλήτρια, ΑΕΚ ισόβαθμη στην κορυφή με Αρη και… Πιερικό!)

7/1/73 AEK-Ατρόμητος 1-0 (Α’ Εθνική -το γκολ στο 1′ από τον Παπαϊωάννου και πανό στην εξέδρα με επιγραφή «Το 99,5% των φιλάθλων ζητούν τον Τσάκναντι», πέντε χρόνια μετά τη φυγή του Ουγγρογερμανού τεχνικού!)

7/1/79 ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –μόνη πρώτη στην κορυφή η ΑΕΚ μετά την ήττα την ήττα του Ολυμπιακού στην Καστοριά)

7/1/90 Λεβαδειακός-AEK 0-1 (Α’ Εθνική -σημαντική νίκη με γκολ του Γιώργου Σαββίδη)

7/1/92 Ιωνικός-ΑΕΚ 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας)

7/1/95 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 1-2  (Α’ Εθνική –ανατροπή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος με γκολ του Χρήστου Κωστή, παρά την εχθρική διαιτησία του Κουμάση και των βοηθών του)

7/1/96 ΑΕΚ-Skoda Ξάνθη  2-1 (Α’ Εθνική -λύτρωση λίγο πριν τη λήξη με ωραίο σουτ του Βασίλη Τσιάρτα)

7/1/01 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (Α’ Εθνική –ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με κεφαλιά του Λυμπερόπουλου και η ΑΕΚ ισοφάρισε με πέναλτι του Τσιάρτα στο 90′)

7/1/04 Αγροτικός Αστέρας-ΑΕΚ 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας)

7/1/12 Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2 (Α’ Εθνική -με δύο γκολ του Δημήτρη Σιαλμά)

7/1/17 Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 3-2 (Σούπερ Λίγκα – Νεά γκέλα για την ΑΕΚ) 

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό