21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μάχη κολοσσών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ικανοποίησή τους για το πρωτοφανές ενδιαφέρον αλλά και την ποιότητα των επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζουν πηγές της ΔΕΗ με αφορμή την ανακοίνωση της short list των εταιρειών που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αρμόδιες πηγές της επιχείρησης, το μέγεθος αλλά και τα χαρακτηριστικά των εταιρειών δείχνουν ότι υπάρχει πρωτοφανές ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση.

Πράγματι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 9 εταιρείες εισέρχονται στην τελική φάση του διαγωνισμού διεκδικώντας μειοψηφικό μερίδιο με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους επενδυτικά funds τα οποία σωρρευτικά διαχειρίζονται πάγια της τάξης των 10 τρισ. δολαρίων. Κάποια εξ αυτών εμφανίζονται για πρώτη φορά με επενδυτικές βλέψεις για την Ελλάδα, ενώ περιλαμβάνονται και κάποια μικρότερα funds που εξειδικεύονται σε επενδύσεις σε ενεργειακά πάγια.

Προφίλ

Ποια είναι όμως τα funds που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ;

Ardian Infastructure Fund

Πρόκειται για γαλλικό fund που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολαρίων και εξειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά πάγια και υποδομές.

BCI – British Columbia Investment Management Corporation

Πρόκειται για pension fund που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημοσίου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία, με επενδύσεις σε πάγια αξίας 112 δισ. δολαρίων

Blackrock

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως επενδυτής σε ελληνική αποκρατικοποίηση. Διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρισ. δολαρίων και διαθέτει συμμετοχές σε πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες

CVC Capital Partners

Γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή στη Vivartia αλλά και στην αποκρατικοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το αμερικανικό fund διαχειρίζεται κεφάλαια 117,8 δισ. δολάρια.

F2I – Fondi Italiani per le Infastructure

Το ιταλικό fund  να και μικρό, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, διαθέτει τοποθετήσεις σε ενεργειακές εταιρείες όπως εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας καθώς και σε αεροδρόμια

First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

Πρόκειται για Αυστραλιανό fund που διαθέτει συμμετοχές αξίας 175 δισ. δολαρίων σε υποδομές όπως στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού και διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, στα ενεργειακά δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας αλλά και σε εταιρεία ύδρευσης στη Μεγάλη Βρετανία.

KKR

Το μεγάλο αμερικανικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 250 δισ. δολαρίων. Στην Ελλάδα συμμετέχει επίσης στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών έχοντας προκριθεί στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών

Macquarie Group Limited

Το δεύτερο Αυστραλιανό fund που συμμετέχει στο διαγωνισμό, διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 420 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 124 δισ. δολάρια αφορούν σε επενδύσεις σε υποδομές. Στην Ελλάδα συμμετέχει στους διαγωνισμούς για το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Μεταξύ των επενδύσεών του συγκαταλέγονται τοποθετήσεις σε ενεργειακά δίκτυα σε Βρετανία, Φινλανδία, Γερμανία και Ισπανία.

Oak Hill Advisors LLP

Πρόκειται για διεθνές fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 49 δισ. δολαρίων.

Εκτός οι Κινέζοι

Πέρα από τα 9 σχήματα που προκρίθηκαν, εκτός διαγωνισμού, όπως αναμενόταν, τέθηκαν 2 σχήματα από την Κίνα, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού καθώς εμφανίζουν τον ίδιο βασικό μέτοχο (κινεζικό δημόσιο) με τη State Grid, η οποία είναι στρατηγικός επενδυτής στο διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ υπήρχε ειδικός όρος που απαγόρευε την οποιαδήποτε σχέση των συμμετεχόντων με τον ΑΔΜΗΕ. Τα δύο κινεζικά σχήματα που αποκλείστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες είναι η κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges και η Guangzhou Power.

Καλοκαίρι οι δεσμευτικές

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΗ στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το vdr του διαγωνισμού προκειμένου οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια να ακολουθήσει το due diligence, όπως συμβαίνει με τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό