12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάχη «διαγγελμάτων» Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Μηνύματα στους πολίτες για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, την ανάγκη ή μη λήψης περαιτέρω μέτρων και την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα κυβερνητικών χειρισμών θα απευθύνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Με την χώρα να καταγράφει χθες αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου με 87 θανάτους και τις αντοχές των νοσοκομείων να δοκιμάζονται με 561 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαγκωνίζονται για τον ενδεδειγμένο τρόπο αναχαίτισης της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα νέο έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στους πολίτες της χώρας όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη περίοδο. Κατά πληροφορίες η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στην πρακτική των τηλεοπτικών διαγγελμάτων, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, κρίνεται αναγκαία λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων που στέλνονται από υπουργικά στελέχη σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης ή μη της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμούς αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω διασπορά του ιού. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα απευθύνει νέα έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς αλλά παραμένει αμφίβολο εάν θα ανακοινώσει νέα μέτρα όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή εάν θα αρκεστεί σε συστάσεις για την πιστότερη εφαρμογή όσων ισχύουν σήμερα.

Στους πολίτες αναμένεται να απευθυνθεί, όμως, σήμερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω δημόσιας δήλωσής του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση περί επικείμενου πρωθυπουργικού μηνύματος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο χθες για «κοροϊδία» και «παράσταση» από πλευράς του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καταλογίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι πριν από αρκετούς μήνες είχε «εξαγγείλει» το υποτιθέμενο τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και να του επιρρίψει ότι δείχνει να μην έχει επαφή με τις διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 17.000 νεκρούς στη χώρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εάν ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει τελικά νέα μέτρα ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει επικουρικά «σειρά προτάσεων» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Βέβαιο θεωρείται ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο όπως καταγγέλλει βρίσκεται υπό κατάρρευση με δεκάδες ράντζα και διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ.

Η στάση των υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής

Με ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η στάση που θα τηρήσουν απέναντι στις σημερινές ανακοινώσεις το Κίνημα Αλλαγής και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.  Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταλογίσει στην κυβέρνηση «εργαλειοποίηση» της πανδημίας με τις αδιαφανείς «λίστες Πέτσα» για να εξασφαλίσει την ευνοϊκή αντιμετώπιση στο μιντιακό πεδίο. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται επαφή με πολίτες και καταλογίζει και εκείνος ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «έχει παραιτηθεί από την ευθύνη της». Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία έχει ασκήσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος προ ημερών κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Σε πολύ πιο επικριτικό τόνο ο Χάρης Καστανίδης έχει χαρακτηρίσει «αντιφατικές» της αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό