25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μάρτυρας επίθεσης: «Γνωστός» στο Ζόλινγκεν ο μακελάρης, πήγαινε στο τζαμί – Σύλληψη 15χρονου

Ειδήσεις Ελλάδα

Προς την κατεύθυνση του τρομοκρατικού χτυπήματος συντείνουν τα στοιχεία της αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι το βράδυ της Παρασκευής (23/8) στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας σε συγκεντρωμένο πλήθος που διασκέδαζε στο κέντρο της πόλης, που είχε ως τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες.

Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βιστ, που δήλωσε το Σάββατο (24/8) ότι η επίθεση με μαχαίρι ήταν «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο δράστης παραμένει ακόμα άφαντος. Σύμφωνα τα όσα έγιναν γνωστά στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (24/8), συνεχίζονται οι έρευνες και έφοδοι της αστυνομίας σε όλο το κρατίδιο. «Αναζητούμε πολλά ίχνη» και η «εικόνα των ερευνών αλλάζει κάθε λεπτό» ανέφερε ο διευθυντής της αστυνομίας του Βούπερταλ Τόρστερν Φλάις.

Θύμα λέει ότι αναγνώρισε τον δράστη

Αν και οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν στα χέρια τους οπτικό υλικό και κυρίως βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιδιωτικές λήψεις, αυτό ακόμη δεν έχει αναλυθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εισφέρει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη. Μάλιστα μέχρι στιγμής υπάρχουν αντικρουόμενες περιγραφές για τον δράστη, οι οποίες αξιολογούνται και γι’ αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα φωτογραφίες υπόπτων.

Πάντως, η κυριακάτικη Welt (Welt am Sonntag) σε δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση στην εσωτερική έκθεση της αστυνομίας για την επίθεση με μαχαίρι στο Solingen, σύμφωνα με την οποία ένας τραυματίας μάρτυρας δήλωσε ότι γνώριζε τον ύποπτο από την πόλη και ότι ήταν επισκέπτης στο τοπικό τζαμί. Η γερμανική εφημερίδα λέει ότι απέκτησε πρόσβαση στην αναφορά της αστυνομίας του Ζόλινγκεν και το κείμενο αναφέρει επί λέξει ότι: «Ένας μάρτυρας που τραυματίστηκε στην επίθεση δήλωσε ότι ο άγνωστος ύποπτος ήταν «γνωστός από το Solingen» και ότι ήταν επίσης επισκέπτης σε ένα τοπικό τζαμί. Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ο ύποπτος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» κατά τη διάρκεια των ενεργειών του».

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου, ενδεχομένως να έχει εντοπιστεί το μαχαίρι του δράστη, ενδέχεται να είναι δηλαδή ένα εκ των μαχαιριών που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τόπο του εγκλήματος.

Μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο φεστιβάλ της πόλης στο Ζόλινγκεν, η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δραπέτη δράστη. Οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για «εκτεταμένα μέτρα έρευνας» και περαιτέρω έρευνες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ο ρόλος του 15χρονου

Σύμφωνα με την Deutsche Welle oι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το πρωί του Σαββάτου (24/8) συνέλαβαν δεκαπεντάχρονο, ο οποίος φέρεται να είχε γνώση της σχεδιαζόμενης επίθεσης και να γνώριζε τον δράστη, όμως δεν προέβη σε καταγγελία. Δεν έκαναν λόγο, επισήμως τουλάχιστον, για «συνεργό», όμως διευκρίνισαν ότι ο δεκαπεντάχρονος δεν είναι ο καταζητούμενος δράστης. Στον δεκαπεντάχρονο η αστυνομία έφτασε μετά από πληροφορίες που συνέλεξε από μάρτυρες, που φέρονται να άκουσαν σχετικές συνομιλίες για επικείμενη επίθεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό