24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάθετε στα παιδιά σας πώς να αισθάνονται και όχι τι να μην αισθάνονται

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακολουθήστε το παράδειγμα των Δανών γονιών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που κάνει το παιδί τους να νιώθει άσχημα και να κλαίει. Όπως για παράδειγμα, όταν ένα άλλο παιδί του παίρνει ένα παιχνίδι που του ανήκει.

Τότε η οργή που νιώθει μέσα του, το κάνει να κλάψει αλλά να μην μπορεί να εξωτερικεύσει όλα όσα νιώθει, αφήνοντας το άσχημο συναίσθημα να το κατακλύζει.

Ένα τέτοιο παράδειγμα και για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά ένα τέτοιο περιστατικό μας δίνουν δύο μαμάδες και μας δείχνουν πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Οι Δανοί, στο σύνολό τους, δεν χρησιμοποιούν πολύ την περιοριστική γλώσσα που συνηθίζουμε εμείς να χρησιμοποιούμε, ούτε λένε στα παιδιά πώς είναι ή τι θα έπρεπε να κάνουν και τι να αισθάνονται σε διαφορετικές καταστάσεις. Δεν ακούς συχνά ενηλίκους να “εκτοξεύουν” τις απόψεις τους εναντίον των παιδιών (π.χ. “Μην κάνεις έτσι”, “Μην κλαις”, “Έπρεπε να είσαι χαρούμενη”, “Είσαι κακός”, “Δεν έπρεπε να είναι έτσι”. “Πρέπει να του το πεις την επόμενη φορά”.

Εστιάζουν περισσότερο στην προσπάθεια να χρησιμοποιούν υποστηρικτικό λόγο, πράγμα που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τους λόγους για τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Αν είναι αναστατωμένα ή θυμωμένα, για παράδειγμα, προσπαθούν να τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν γιατί αισθάνονται έτσι, αντί να τους λένε πώς θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να αισθάνονται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό