20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Ο Χαλίφα Χαφτάρ καταθέτει «προσωρινά» τα όπλα και διεκδικεί την προεδρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, άνοιξε το δρόμο ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που πιθανόν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες.

Ο Χαφτάρ είναι επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, και πριν από δύο χρόνια εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά αποκρούστηκε έπειτα από πολιορκία 14 μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, ο LNA αναφέρει ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ ανέθεσε στον επιτελάρχη του τα καθήκοντά του για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η προσωρινή αποχώρησή του θα ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές.

Πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε στη Λιβύη αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του εφόσον δεν εκλεγεί.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπερψήφισε το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε εν τω μεταξύ χθες, Τρίτη, πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα, δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας – Τέλος το Taxisnet

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της – Η απάντηση στην Καινούργιου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό