18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ληστεία μετά φόνου στη Νέα Φιλαδέλφεια (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο ξεδιάντροπες και χυδαίες επιδείξεις δύναμης της παράγκας που είχε στηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έδρασε για χρόνια υπό τη σκέπη του τότε ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη (με τον νυν μεγαλομέτοχο να παίρνει τη σκυτάλη και να την… εξελίσσει τις μεθόδους βιασμού του αθλήματος) ήταν αυτή που είδαμε σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια. Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1999, σε εξ αναβολής ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο διαιτητής Δημητρόπουλος προσέφερε τις υπηρεσίες του στο τότε μεγάλο αφεντικό, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην ΑΕΚ.

Ήταν γενικά μία δύσκολη εποχή για την ΑΕΚ. Ο απροσδόκητος καλοκαιρινός αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ και ο σεισμός στις 7/11/1999 που προσωρινά είχε βγάλει ακατάλληλο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ήταν τα εμπόδια που είχε βρει η ομάδα μπροστά της νωρίς νωρίς. Έχασε από τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχος στο Καραϊσκάκη, ενώ στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Ηρακλή, αν και νίκησε, τιμωρήθηκε για επεισόδια.

Η Νέα Φιλαδέλφεια αδειοδοτήθηκε για αγώνα κεκλεισμένων των θυρών κι έτσι η ΑΕΚ υποδέχθηκε εκεί τον Ολυμπιακό. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Κόκκαλης είχε απολύσει τον τεχνικό των τριών τίτλων Ντούσαν Μπάγεβιτς και ήρθε στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Ιταλό Αλμπερτίνο Μπιγκόν, πρώην προπονητή της Νάπολι (δηλαδή… βοηθός του Μαραντόνα τα χρόνια εκείνα) τον οποίον ανέσυρε από την ανεργία για να τον τοποθετήσει ως μαριονέτα στον πάγκο.

Η μοναδική επίσκεψη Κόκκαλη στο «Ν. Γκούμας»

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ιούλιος Καίσαρας του ελληνικού ποδοσφαίρου και ουσιαστικός κυβερνήτης της Ελλάδας τα χρόνια εκείνα, δεν θα μπορούσε να αφήσει στην τύχη τον πρώτο αγώνα του νέου προπονητή. Διαιτητής τοποθετήθηκε ένα διακεκριμένο εργαλείο της παράγκας, ο Πατρινός Βαγγέλης Δημητρόπουλος, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα είχε ουσιαστικά «αποβάλει» τον Ντανιέλ Μπατίστα με σκανδαλώδη υπόδειξη στον διαιτητή Παπαδάκο σε αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ.

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ο Κόκκαλης είχε έρθει στη Νέα Φιλαδέλφεια για αγώνα ποδοσφαίρου ως αφεντικό του Ολυμπιακού –το 1992 ήταν παρών σε αγώνα μπάσκετ. Ήρθε με δρακόντεια μέτρα, μαζί με την κουστωδία του, είδε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και έφυγε αμέσως μετά το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στο 71’, όταν πια έκρινε ότι η δουλειά του είχε γίνει. Κανονική συμπεριφορά αρχηγού φαμίλιας, από αυτές που βλέπουμε στις κλασικές χουλιγουντιανές παραγωγές…

Ο αδίστακτος καμικάζι Δημητρόπουλος που πήρε μια ζωή στο λαιμό του

Για να μπορέσει, βέβαια, να φύγει ήρεμος ο Κόκκαλης από την άδεια Νέα Φιλαδέλφεια, έπρεπε να έχει κάνει πρώτα τη δουλειά του ο Δημητρόπουλος. Αυτός αρνήθηκε δύο καθαρά πέναλτι στην ΑΕΚ, ένα σε κάθε ημίχρονο σε Μαλαδένη και Τσίριτς αντίστοιχα, έσπασε τα νεύρα των παικτών της με ανάποδα σφυρίγματα, τους φόρτωνε με κάρτες σε κάθε ευκαιρία και τους άφησε δέκα στο 62ο λεπτό, όταν απέβαλε τον Γιάννη Καλιτζάκη.

Από εκεί και μετά, η δουλειά του Ολυμπιακού ήταν εύκολη. Ο Νινιάδης κέρδισε πέναλτι που αξιοποίησε ο Τζόρτζεβιτς στο 71’ και το σκορ έκλεισε στο 91’ με τον Τζιοβάνι. Από εκεί και μετά, όμως, αρχίζουν τα πιο σημαντικά της βραδιάς.

Με τη λήξη ο Δημητρόπουλος περικυκλώθηκε από παίκτες και παράγοντες της ΑΕΚ, τους οποίους στο τέλος τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η Νέα Φιλαδέλφεια για δύο αγώνες (η ΑΕΚ έπαιξε δύο φορές στη Ρόδο) και κυρίως να τιμωρηθεί ο Μιχάλης Κασάπης με 24 αγωνιστικές, αφού στο φύλλο αγώνα γράφτηκε ότι κλωτσούσε τον διαιτητή. Μέσα σε όλα αυτά, ένας οπαδός της ΑΕΚ ονόματι Βαγγέλης Θωμαϊδης που είχε καταφέρει να βρεθεί στη θύρα 18, δεν άντεξε όσα έβλεπε και η καρδιά του τον πρόδωσε. Ο νυν πρόεδρος της ΑΕΚ Βαγγέλης Ασλανίδης προσπάθησε να τον επαναφέρει, αλλά δεν τα κατάφερε…

Οι πυροβολισμοί στο Members και η κακοφορεμένη περούκα

Η ένταση μεταφέρθηκε στο Members Club του γηπέδου. Εκεί βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρας Μητρόπουλος, αδερφός του «παραγκάρχη» Θωμά Μητρόπουλου, ο οποίος είχε γίνει κόκκινο πανί από τους λίγους οπαδούς της ΑΕΚ σε όλο τον αγώνα. Μαζί του ήταν και ο οδηγός του (ο μπράβος του δηλαδή) ο οποίος έγινε το επίκεντρο αιματηρού επεισοδίου, όταν τράβηξε περίστροφο και πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα (δηλαδή στο… ταβάνι) τη στιγμή που θεώρησε ότι το συγκεντρωμένο πλήθος τον απειλούσε με λιντσάρισμα.

Τελικά ο μπράβος με την κακοφορεμένη περούκα δεν γλίτωσε ούτε το ξύλο, αλλά ούτε και το σπασμένο ποτήρι που χώθηκε στον μηρό του. Αυτός ήταν που «πλήρωσε» για όλα και πάλι καλά να λέμε που γλίτωσε τα πολύ χειρότερα. Τραγική στιγμή, αλλά με μια αστεία νότα: μετά από τόσο ξύλο και με το πόδι του να αιμορραγεί, έσκυψε αμέσως να μαζέψει και να ξαναφορέσει την περούκα του!

Μαζική αποχώρηση από την Εθνική

Μετά από όλα αυτά, οι Ντέμης Νικολαϊδης, Ηλίας Ατματσίδης και Μιχάλης Κασάπης ανακοίνωσαν ότι δεν θα ξαναπαίξουν με την Εθνική Ομάδα. Ήταν μια απόφαση που τήρησαν έως και το 2001, όταν ο Οτο Ρεχάγκελ έπεισε τους δύο πρώτους να ενισχύσουν τη νέα προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή, ο κουμανταδόρος της ΑΕΚ Πέτρος Στάθης που προσπαθούσε να ισορροπεί ανάμεσα στην απέχθεια του κόσμου για την οικογένεια Μητρόπουλου και στην προσωπική του σχέση με τον Βίκτωρα (ο Στάθης, άλλωστε, ήταν μέχρι εκείνο το βράδυ αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ) αναγκάστηκε να δηλώσει δημοσίως την άρση της εμπιστοσύνης της ΠΑΕ ΑΕΚ προς τη διοίκηση της λίγκας.

Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή. Το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ είχε καταστραφεί για μια ακόμα φορά, τη στιγμή που ο νοσηλευτής στο επάγγελμα Δημητρόπουλος αναχωρούσε για Ιταλία από το λιμάνι της Πάτρας με πολυτελής Μερσέντες. Μην απορείτε. Έπαιρναν καλά λεφτά οι νοσοκόμοι εκείνα τα χρόνια. Ίσως γι’ αυτό αφοσιώθηκε στο επάγγελμά του και δεν τον ξαναείδαμε ποτέ με σφυρίχτρα σε γήπεδο…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής (65’ Κατσαβός) Πέτριτς, Καλιτζάκης, Κασάπης, Μάρκος, Ζήκος, Σαβέβσκι (65’ Δέλλας) Τσίριτς, Μαλαδένης, Νικολαϊδης

Στις 15 Νοεμβρίου

15/11/36 ΑΕΚ-Γουδή 8-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

15/11/53 ΑΕΚ-Φωστήρας 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

15/11/64 ΑΕΚ-Άρης 0-0 (A’ Εθνική –απίστευτος άθλος του Αρη που για πάνω από 80 λεπτά αμυνόταν, αλλά στο τέλος έμεινε όρθιος με ήρωα τον τερματοφύλακα Παντελάκο)

15/11/67 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (A’ Εθνική –ο Σπύρος Πομώνης λύτρωσε την ΑΕΚ στο 75’ με γκολ μετά από φάση διαρκείας και ο Ανδρέας Σταματιάδης έβαλε το δεύτερο στο 89’)

15/11/70 AEK-Φωστήρας 2-0 (A’ Εθνική –εύκολο βήμα τίτλου με τα γκολ των Πομώνη και Νικολαϊδη)

15/11/92 AEK-Ιωνικός 3-0 (A’ Εθνική –Δημητριάδης, Αλεξανδρής και Σαβέβσκι τα γκολ της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο)

15/11/97 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 3-4  (A’ Εθνική –συναρπαστική μάχη με χατ-τρικ του Νικολαϊδη)

15/11/08 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 0-0 (A’ Εθνική –η συνεχώς κακή εικόνα της ΑΕΚ και το νέο αρνητικό αποτέλεσμα ώθησαν τον προπονητή Γιώργο Δώνη να ακολουθήσει τον ήδη παραιτηθέντα πρόεδρο Ντέμη Νικολαϊδη)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό